Českolipská nemocnice chce mít letos novou chirurgickou JIP

Archiv
Verze pro tisk |

Bez ní by nemocnice nemohla poskytovat takovou ortopedickou péči, jakou vyžaduje Všeobecná zdravotní pojišťovna. Nová JIP vyjde na více než 30 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný. "Sloužila by pacientům po operacích kyčlí, kolen a dalších ortopedických operacích," dodal Pokorný.


Nemocnice má letos pro operace velkých kloubů výjimku, pacienty po nich umisťuje na zvláštní lůžka na klasické chirurgické JIP. Nemocnice potřebuje také nový kolonoskop na vyšetřování vnitřností a zařízení na dezinfekci podobných přístrojů - endoskopů. "Rádi bychom modernizovali celé pracoviště, kde vyšetřujeme trávící ústrojí," uvedl Pokorný. Celkové náklady na modernizaci endoskopie a kolonoskopie v letošním roce odhaduje nemocnice na pět milionů korun. Výměna zastaralých počítačů a další informačních technologií vyjde nejméně na šest milionů korun a nová klimatizace pro operační sály na 4,5 milionu korun. "V první polovině roku chystáme nákup infuzního systému pro anesteziologicko-resuscitační oddělení. Stojí skoro milion korun," konstatoval Pokorný.


Nemocnice spoléhá na to, že peníze získá od svého vlastníka - Libereckého kraje. "Její modernizace patří mezi naše priority a s příspěvky na nejdůležitější přístroje a další vybavení počítáme," uvedl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák. Českolipská nemocnice s 527 lůžky slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli. Zaměstnává okolo 880 lidí, z toho necelou stovku lékařů. Nemocnice stojí zhruba 30 let a její celková rekonstrukce by vyšla až na 800 milionů korun. Nemocnice požádala o dotaci 160 milionů korun z Evropské unie. S její pomocí by zateplila své tři budovy.

Nahoru