Českolipská nemocnice chce za přispění EU zateplit své budovy

Archiv
Verze pro tisk |

Zateplení tří hlavních budov přijde na více než 160 milionů korun, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Nemocnice už podala žádost o dotaci do Operačního programu Životní prostředí v rámci 16. výzvy, na kterou jsou k dispozici tři miliardy korun.


Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Zařízení slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, žádná jiná nemocnice na Českolipsku není. Hlavní budova a poliklinika byly postaveny v 80. letech minulého století. V rámci výměnného programu je stavěl jugoslávský dodavatel. "Z toho také vyplývají největší problémy - špatná tepelná izolace fasád, oken i střech, nekvalitní konstrukční prvky, které špatně odolávají povětrnostním a klimatickým vlivům," řekl Pokorný.


Kvůli rozpadající se fasádě musela například nemocnice před dvěma lety uzavřít svůj hlavní vchod, když se z výšky sedmého patra odlomil velký kus fasády. Stalo se to v noci, a tak naštěstí nebyl nikdo zraněn. Při současných mrazech ale hrozí, že se podobná věc může opakovat. Budovy mají také okna, která netěsní, zdevastované jsou ocelové konstrukce balkonů a zábradlí.


Právě tyto nedostatky by podle Pokorného měl projekt zateplení vyřešit. Počítá s opravou plášťů tří objektů - hlavní budovy, kde sídlí většina oddělení, objektu polikliniky a budovy dětského oddělení. V rámci zateplení by se měly objekty dočkat hlavně nové fasády s kvalitní tepelnou izolací, nových oken a dveří a zateplení střech. To by mělo výrazně snížit i náklady na vytápění zařízení, kde lékaři hospitalizují ročně okolo 20.000 pacientů. Další tisíce nemocných projdou ambulancemi. Nemocnice s poliklinikou v České Lípě disponuje 527 lůžky, zaměstnává 880 zaměstnanců, z toho necelou stovku lékařů. Předloni hospodařila s rozpočtem téměř 634 milionů korun a skončila s mírným ziskem 273.000 korun, loňské výsledky zatím k dispozici nejsou. Nemocnice opravu nutně potřebuje, bez dotace si ji ale podle Pokorného nemůže dovolit. Ani Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem nemocnice, v napjatém rozpočtu tolik peněz nemá.

Nahoru