Českolipská nemocnice musí omezit ortopedické operace

Archiv
Verze pro tisk |

Pojišťovna jí odmítla hradit výměny kloubů, takzvané totální endoprotézy. Zdůvodňuje to tím, že nemocnice nesplňuje předepsané standardy. Ředitel VZP Jiří Benedikt ČTK řekl, že omezení bude jen dočasné a potrvá do doby, než nemocnice lepší podmínky vytvoří.


Ředitel nemocnice Petr Chmátal s jeho rozhodnutím nesouhlasí a chce, aby pojišťovna i kraj, jako zřizovatel, verdikt ještě přezkoumaly.


"Nemocnice nemá dost lékařů na zajištění stálé ortopedická služby. Chybí jí také samostatná jednotka intenzivní péče přímo na ortopedii," upřesnil Benedikt. Podle něj nedostatky odhalila už na podzim 2008 kontrola odborné ortopedické společnosti pro provádění aloplastických operací. "Ortopedie potom dostala výstrahu, ale během celého letošního roku se nic nezměnilo. Museli jsme na to reagovat," dodal.


Českolipská nemocnice patří Libereckému kraji. V posledních dvou letech se v ní třikrát změnilo vedení. Nynější ředitel, který je ve funkci od září, už na odstranění závad pracuje. "Samostatná intenzivní lůžka budeme mít v březnu, do té doby nastoupí také další lékaři," dodal mluvčí nemocnice Petr Pokorný s tím, že lukrativní operace bude nemocnice provádět i nadále, ale jen pro klienty jiných pojišťoven.


Ortopedie funguje v České Lípě 30 let. Nyní má 32 lůžek a letos provedla téměř 200 velkých ortopedických operací, z toho dvě třetiny pro VZP, která nemocnici stanovila už pro letošní rok pevné limity jednotlivých zákroků. Podle senátora Karla Kapouna, který sedí v dozorčí radě nemocnice, bude znamenat každý, byť i dvouměsíční výpadek operací pacientů VZP pro nemocnici značné finanční ztráty, ale i ohrožení dobrého lékařského a ošetřovatelského týmu. "Navíc se prodlouží čekací lhůty, které jsou již nyní šest měsíců," poznamenal Pokorný.


Totální endoprotézy budou pro pacienty VZP od nového roku dělat jen nemocnice v Liberci a v Jablonci nad Nisou. V Liberci provedou ročně kolem 1000 operací a na zákrok se čeká pět až šest měsíců, v Jablonci se dělá asi 200 operací a čeká se na ně i více než dva roky.

Nahoru