Českolipská nemocnice nemusí omezovat ortopedické operace

Archiv
Verze pro tisk |

Důvodem bylo nesplnění předepsaných standardů. Českolipská nemocnice je ale spádovou pro oblast s více než 110.000 obyvateli, a tak se pojišťovna nakonec rozhodla operace nasmlouvat ve zhruba stejném rozsahu jako loni. Nedostatky však musí zařízení co nejdříve odstranit, řekl dnes ČTK mluvčí liberecké VZP Stanislav Šetina.


Ředitel VZP Jiří Benedikt kritizoval v prosinci hlavně nedostatečné personální zajištění oddělení. "Nemocnice nemá dost lékařů na zajištění stálé ortopedická služby. Chybí jí také samostatná jednotka intenzivní péče přímo na ortopedii," řekl tehdy ČTK Benedikt. Nedostatky podle něj odhalila už na podzim 2008 kontrola odborné ortopedické společnosti pro provádění aloplastických operací. Ortopedie potom dostala výstrahu, ale během celého loňského roku se nic nezměnilo.


Podle mluvčího nemocnice Petra Pokorného se ale už personální problémy podařilo vyřešit. "Pacientům se věnuje dostatečně početný a zkušený tým zdravotníků pod vedením primáře Petra Gutwalda," řekl dnes ČTK Pokorný. Gutwald je špičkovým ortopédem, který do České Lípy přišel z Ústřední vojenské nemocnice Praha. Tým posílili také specialisté z liberecké nemocnice. "Vedení nemocnice také intenzivně řeší výstavbu specializované JIP pro ortopedii, kterou požaduje odborná ortopedická společnost, vypsali jsme už soutěž na dodavatele stavebních úprav," dodal mluvčí.


Českolipská nemocnice je krajským zařízením, ortopedie tam pracuje už 30 let. Nyní má 32 lůžek a loni provedla téměř 200 velkých ortopedických operací, z toho dvě třetiny pro VZP. Na letošní rok uzavřela VZP s českolipskou nemocnicí smlouvu na 142 náhrad kyčelních a kolenních kloubů. "Celkově jsme v kraji nasmlouvali zhruba 820 těchto operací za 63 milionů korun, což je zhruba na úrovni loňského roku," řekl Šetina. Operace provádějí ještě nemocnice v Jablonci nad Nisou a v Liberci.


Nemocnice s poliklinikou v České Lípě disponuje 527 lůžky. Zdravotnické zařízení využívají nejen pacienti z Českolipska, ale v některých odbornostech slouží i pro oblast Varnsdorfu a Rumburku. V nemocnici pracuje 880 zaměstnanců, z toho 95 je lékařů. Předloni hospodařila s rozpočtem téměř 634 milionů korun a skončila s mírným ziskem 273.000 korun, loňské výsledky zatím k dispozici nejsou. ČSSD při svém nástupu do vedení Libereckého kraje deklarovala, že chce zařízení transformovat na neziskové, zatím se tak ale nestalo.

Nahoru