Českolipské muzeum chystá nové expozice, na tři měsíce se zavře

Archiv
Verze pro tisk |

ČTK o tom dnes informoval ředitel muzea Zdeněk Vitáček. Muzeum se v zimě zavírá pravidelně, většinou ale jen na dva měsíce. V příštím roce se však výstavní prostory pro návštěvníky otevřou až 1. dubna.


"Všechny přírodovědné expozice v přízemí hlavní budovy kláštera se přemění v expozice exotické přírody s novými exponáty exotických živočichů a ukázkami živých obojživelníků, plazů, hmyzu a dalších bezobratlých," vysvětlil Vitáček. Pokračovat podle něj budou také rekonstrukce a reinstalace regionálních expozic Českolipska. "Připravujeme nové stálé expozice borového lesa a stálou expozici raného středověku a vrcholně středověké kolonizace Českolipska," dodal.


Dobu uzavření využijí podle Vitáčka pracovníci muzea také k pravidelnému ošetření a konzervaci vystavených sbírek, doplnění expozic o nové sbírkové předměty a exponáty. "Nutná je také pravidelná údržba zařízení expozic a prostor kláštera, kterou není možné provádět za běžného provozu," dodal ředitel. Hlavním cílem změn je podle Vitáčka připravit na novou turistickou sezonu pro návštěvníky něco nového a zajímavého, aby pro ně mělo smysl muzeum navštívit.


Českolipské muzeum má přírodovědnou, historickou, archeologickou a kovářskou expozici, které si ročně prohlédne více než 30.000 lidí. Vedle hlavní budovy bývalého augustiánského kláštera má také pobočky - Památník K. H. Máchy v Doksech, Víseckou rychtu v Kravařích a Bredovský zámeček v Jablonném v Podještědí. Za dva roky přibude muzeu další výstavní prostor v bývalé středověké šatlavě v České Lípě, která se v současné době rekonstruuje za přispění evropských fondů. V roce 2011 tam budou otevřeny expozice věnované archeologickým nálezům a výzkumu jeskyní.

Nahoru