Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Chcete na Lakomce stylově?

Archiv

Goethe nazval Molièra komediantem, jehož velikost dosáhla hranic tragédie. Molière přitahuje všechny: diváky, režiséry, herce – i divadelní dějepisci mu věnují tolik pozornosti jako málokterému komediografovi. V době svého vzniku jeho komedie provokovaly, útočily, dráždily. Dnešní svět je otrlejší a cyničtější, ulita hříšníků je neprůstřelnější a odolá i mediálním skandálům. Ale ztrácí kvůli tomu Molièrova satira na síle? Možná že právě naopak. Dokud jsou lidské chyby skrývaným přestupkem, jsou směšné, ale ze společnosti, kde se sobectví a bezohlednost stane normou, po čertech mrazí a komedie přestává být jen k smíchu.
Lakomec patří k takzvaným komediím charakterovým. Mamon je povahový rys člověka, ideologie peněz a zisku příznakem naší doby. Molière byl mistrným portrétistou lidských povah, ale smějeme-li se jeho postavám, nebavíme se jen nad vlastnostmi jednotlivců – poznáváme v nich svůj vlastní svět. A to je i úkol divadla, vidět hry očima svého diváka. Molière ne náhodou láká stále víc režisérů, mají v něm právě dnes co objevovat..
Jiráskovo divadlo uvede tuto klasickou inscenaci, z produkce Středočeského divadla Kladno, 27. ledna v 19.30 hodin v rámci Divadelního klubu. Doprodej vstupenek zajišťuje každý všední den od 15 do 18 hodin pokladna v Kulturním domě Crystal.
Další informace o Jiráskově divadle naleznete na www.kdcrystal.cz.


Abyste se dostali do losování o dvě vstupenky na představení, odpovězte na následující jednoduchou otázku. Jak se jmenuje hlavní postava divadelní hry, šedesátiletý lakomec?
Odpovědi posílejte do 15. ledna na adresu barta@i-noviny.cz.