Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Do Ralska míří další firmy

Archiv

"Zájemců  přibývá, přitom ještě před třemi lety o nás nikdo nevěděl, teď nás firmy samy oslovují. Potenciální investory ale vyhledáváme i my," řekl dnes starosta.


Nejdále je podle něj investice, kterou připravuje italská firma Ecosistema. Ta chce na státních pozemcích spravovaných společností Privum vybudovat třídicí linku na odpady, jež by měla zaměstnat kolem pěti desítek lidí.


"Větší nabídku pracovních příležitostí slibuje portugalská strojírenská společnost, která chce na výstavbu svého závodu koupit od obce deset hektarů pozemků," poznamenal starosta.


Dodal, že smlouva o prodeji pozemků je připravena k podpisu. Strojírenská společnost by podle Šolce měla v budoucnu zaměstnat až pět set pracovníků. Starostu mrzí, že od záměru postavit v Ralsku závod upustila japonská společnost Daicel Chemical Industries, která s obcí jednala více než rok.


"Nakonec se rozhodli pro Polsko, protože tam dostali lepší podmínky," poznamenal. Jana Studničková z CzechInvestu potvrdila, že firma nedosáhla na investiční pobídky.


"Projekt byl poměrně malý a nesplňoval kritéria," řekla.


Japonci podle ní chtěli v Ralsku investovat asi 200 milionů korun a zaměstnat až 300 lidí.


V posledních letech přitom do Libereckého kraje směřovaly miliardové investice. Jen prostřednictvím CzechInvestu přišlo do kraje 12 firem, jež do výrobních závodů investovaly 14,5 miliardy korun (479,47 milionu USD). Zahraniční i české společnosti zde celkem přislíbily vytvořit přes 2000 nových míst. Většina firem ale míří do Liberce, České Lípy či Turnova. Přesto starosta věří, že i pro Ralsko se podaří najít další investory, kteří lidem v rozvíjející se obci zajistí práci. V současné době je totiž v Ralsku nabídka pracovních příležitostí mizivá, a lidé tak musí za prací dojíždět. V obci se 1700 obyvateli je podle úřadu práce pětina lidí v produktivním věku bez zaměstnání.


"Situace by byla ještě horší, kdyby odtud Škodovka nesvážela lidi do Mladé Boleslavi," poznamenal Šolc.