Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Do roka musí skončit monopol tepláren, požaduje sdružení DOST!

Archiv

„Do roka a do dne musí skončit bezpráví, kterému jsou vystaveni odběratelé tepla,“ řekl Petr Černý, předseda sdružení DOST! a předseda představenstva libereckého SBD Sever. „Splní-li stát a teplárny naše požadavky, klesne cena tepla o 5 až 20 tisíc korun na domácnost a rok a cena teplé vody o 4 až 15 tisíc korun  na domácnost ročně.“ Podle propočtů sdružení je zcela reálné ušetřit až 40 % z ceny tepla a 55 % z ceny teplé užitkové vody (TUV).


„Dodavatelé zneužívají monopolu, děravé legislativy a předražují,“ potvrdil Pavel Hruška, energetický specialista a předseda BD Vackova. „Stát nerespektuje zákony, není schopen účinné kontroly a namísto ochrany odběratelů nadržuje monopolním výrobcům tepla. Po letech úmorné snahy o dohodu už máme takového chaosu dost!“


Politická reprezentace až na výjimky podle sdružení DOST! zcela selhala. Sdružení proto chce zveřejnit jména těch politiků a úředníků, kteří jdou proti zájmům odběratelů. „Ti, kteří svým úřednickým nebo politickým rozhodnutím způsobili, že čeští odběratelé zaplatili převážně německým a francouzským teplárnám miliardy navíc, musí být veřejnosti známi,“ řekl Petr Maryško, ředitel společnosti Lada Martimex.


Sdružení DOST! nemá v tuto chvíli zájem na likvidaci systému centrálního vytápění ani neupírá teplárnám právo na přiměřený zisk. „Chceme však spravedlivou cenu tepla pro všechny odběratele a řádnou a veřejnou kontrolu toho, jak tato cena vzniká,“ uvedl Jaromír Janega, předseda občanského sdružení Spokojené bydlení, Jablonec nad Nisou. Pokud se situace v dohledné době nezmění ve prospěch odběratelů, bude sdružení DOST! usilovat o liberalizaci trhu s teplem, nebo o výstavbu lokálních kotelen ve vlastnictví odběratelů.


Obecné informace: Sdružení DOST! vzniklo koncem roku 2009 jako protiváha Teplárenského sdružení ČR. Mezi jeho zakládající členy patří liberecké sdružení Teplo za 399,90!, které bojuje proti přemrštěným cenám tepla v Liberci (SBD SEVER, LADA MARTIMEX, Alexandr Kendik, BD Vacková) a dále s jeho požadavky souhlasí OSBD Louny, jablonecká Rewa a další desítky subjektů.


Sdružení DOST! požaduje spravedlivou cenu tepla. Podle kalkulací sdružení se musí cena tepla na většině míst v České republice dostat pod čtyři sta korun. Tato cena neupírá teplárně přiměřený zisk a zajišťuje jí dostatek prostředků na údržbu a rozvoj. Oporou činnosti sdružení DOST! je Zákon č. 458/2000 (Energetický zákon), §17, od. 5, písm. j).