Do vodohospodářských projektů v Libereckém kraji jdou stamiliony

Archiv
Verze pro tisk |

Výstavbu kanalizace i modernizaci čistíren odpadních vod připravují také v Hejnicích, Raspenavě či Frýdlantu na Liberecku a ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Důvodem je splnění evropských norem, k nimž se Česko zavázalo při vstupu do EU.


Města s více než 2000 obyvateli by měla přísné normy splňovat od 1. ledna 2011. Řada projektů však v tu dobu ještě hotova nebude. Třeba Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS) loni na jaře zahájilo projekt Čistá Jizera. Na akci za více než 945 milionů korun, získalo sdružení 540 milionů korun z evropských fondů. Vyřešit by měla problémy s čištěním odpadních vod v pěti městech na Semilsku. Práce skončí až v září 2011.


Staví se v Turnově, Semilech, Jilemnici, Lomnici nad Popelkou a Rokytnici nad Jizerou. "Celkově musíme vybudovat nebo modernizovat 73 kilometrů kanalizací a 11 kilometrů vodovodů a zrekonstruovat čistírnu v Lomnici nad Popelkou. Je to, jako bychom stavěli na trase z Turnova až do Prahy," řekl ČTK předseda sdružení Milan Hejduk. V Lomnici by se v rámci projektu měla dočkat rekonstrukce i čistírna odpadních vod a v Rokytnici se zlepší zásobování pitnou vodou.


Rozsáhlý projekt realizuje také Severočeská vodárenská společnost (SVS) na Českolipsku. Projekt za více než půl miliardy korun byl rozdělen, aby měl větší šance na evropské dotace. Už v roce 2008 začala dostavba kanalizačních sítí v Kamenickém Šenově a Mimoni, a od loňského září se pracuje na modernizaci čistíren v Zákupech, Doksech, Jablonném v Podještědí a Novém Boru. Připravuje se i modernizace čistírny v České Lípě, která bude z celého projektu nejdražší. Začít by měla letos na jaře, do konce roku určitě hotova nebude. Také rekonstrukce čistírny v Novém Boru skončí až v dubnu příštího roku.


Ani kanalizace v Raspenavě na Liberecku nebude hotova letos. Město je přitom v Libereckém kraji jediným, které zatím kanalizaci vůbec nemá. Raspenava už před rokem získala z evropských fondů a Státního fondu životního prostředí příslib dotace kolem 270 milionů korun, dalších 80 milionů ale musí zajistit sama. Pro město s třicetimilionovým rozpočtem znamená velké zadlužení, přesto tam chtějí práce zahájit ještě letos. Obec je zhruba deset kilometrů dlouhá, s rozptýlenou zástavbou, kterou navíc rozděluje řeka Smědá, vybudovat tam proto musí téměř 20 kilometrů potrubí.


Raspenava není jediným městem v zemi, které nebude schopné od příštího roku plnit evropské normy na kvalitu čištění vody. Podle nedávných informací ministerstva zemědělství nestihne dobudovat kanalizaci nebo čistírnu odpadních vod do konce letošního roku v celé zemi 13 aglomerací, mezi jinými také sousední Hejnice. Česku tak za nesplnění norem hrozí sankce, které pak může vymáhat po obcích.



Nahoru