Dostavba kanalizace v Kamenickém Šenově přijde na 70 mil.Kč

Archiv
Verze pro tisk |

Stavba za zhruba 70 milionů korun je jednou z dílčích akcí integrovaného projektu Čistá Ploučnice, který by měl vyřešit nedostatky v čištění odpadních vod sedmi měst na Českolipsku. Stavbu financuje Severočeská vodárenská společnost (SVS), Práce by měly skončit v polovině příštího roku, řekl starosta Jaroslav Andrysík.


Dostavbu kanalizace si vyžádaly přísné evropské normy, k jejichž plnění od roku 2011 se Česko zavázalo při vstupu do EU. "Výstavba kanalizace umožní napojit velkou část města na čističku, opačný břeh Šenovského potoka si ale na kanalizaci musí ještě počkat, dalších 25 až 30 milionů korun zatím Severočeská vodárenská společnost nemá," poznamenal starosta. Kanalizaci nemůže zaplatit ani město - v letošním roce hospodaří s 42 miliony korun, z toho pět milionů je určeno na splácení úvěrů. "Budeme mít sotva na to abychom po stavbě opravili komunikace," dodal Andrysík.


Rekonstrukce a dostavba kanalizace není první stavbou z projektu Čistá Ploučnice. Už před rokem začala dostavba kanalizačních sítí v Mimoni, a od loňského září se pracuje na modernizaci čistíren v Zákupech, Doksech, Jablonném v Podještědí a Novém Boru. Připravuje se i modernizace čistírny v České Lípě, která bude z celého projektu nejdražší. SVS letos do rozvoje a modernizace infrastruktury v Libereckém a Ústeckém kraji investuje 1,45 miliardy korun, dvě třetiny peněz jsou určeny právě na strategické investice směřující ke splnění evropských norem pro čištění odpadních vod a kvalitu pitné vody.


V Libereckém kraji není Čistá Ploučnice první podobnou akcí. Loni dokončila SVS projekt Lužická Nisa, který stál téměř miliardu korun. Rekonstrukce a rozšíření se dočkala čistírna odpadních vod v Liberci, v Jablonci a Liberci se dostavěla kanalizace a modernizována byla úpravna pitné vody Souš. Rozsáhlý projekt zahájilo před rokem i Vodohospodářské sdružení Turnov. V pěti městech na Semilsku buduje kanalizace a v Lomnici nad Popelkou navíc rekonstruuje i čistírnu odpadních vod. Projekt přijde na 950 milionů korun, více než polovinu nákladů uhradí evropské fondy.


 

Nahoru