Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Hejtman v jeden den navštívil Cvikov, Sloup, Mimoň

Archiv

Cvikov
Na cvikovské radnici ho uvítali starosta Ivo Čeřovský a místostarosta Jaroslav Švehla, kteří jej seznámili s městem a problémy, které nyní zastupitelstvo  řeší.
Hejtman si  pak v jejich doprovodu postupně prohlédl sportovní areál FK Cvikov, kde byla zrekonstruována budova poskytující zázemí pro sportovce.
„Vznikly nové kabiny, ubytování a zázemí pro jednotlivé sportovní oddíly. Na akci finančně přispěl i Liberecký kraj,“ uvedl starosta Ivo Čeřovský a s tím, že i místní ZŠ ve Cvikově prošla v posledních letech velkou rekonstrukcí budovy školy a  tělocvičny a navíc bylo postaveno nové venkovní hřiště.
„Nyní hledáme peníze na  opravu  sokolovny, která je už ve velmi špatném stavu,“ doplnil.
Oba vedoucí představitelé města seznámili hejtmana i s problematickým bývalým hotelem Sever. „Objekt získalo město od soukromého majitele, žel hotel je uzavřený, protože je ve velmi špatném stavu. Máme však projekt na to, aby z budovy vzniklo centrum pro spolky a další místní zájmové a společenské organizace. Rádi bychom získali finanční prostředky z fondů Evropské unie,“ informoval Jaroslav Švehla.
Poté se hejtman vydal na návštěvu Dětské léčebny a Ústavu pro léčbu plicních chorob v Martinově údolí ve Cvikově, kterou zřizuje Liberecký kraj. Doprovázeli jej ředitel Rudolf Focke a  ředitel krajské pobočky VZP Jiří Benedikt. Společně pak vysadili v areálu  léčebny  nový strom – platan.


Sloup v Čechách
Ve Sloupu v Čechách si hejtman prohlédl  v doprovodu starosty Jaromíra Studničky rekreační areál s koupalištěm, dále místní malotřídní školu a bývalou restauraci Národní dům, kde by obec chtěla vybudovat nové prostory.
„Mělo by zde vzniknout  sídlo obecního úřadu a zázemí pro společenské dění v obci. Máme  již projekt a  i my chceme získat podporu z fondů EU,“ uvedl starosta, který na závěr návštěvy pozval Stanislava Eichera do areálu lesního divadla, kde v turistické sezóně pořádají divadelní představení a koncerty.


Mimoň
Na závěr cesty po Českolipsku se hejtman krátce zastavil na radnici v Mimoni, kde jednal se starostou Františkem Kaiserem a místostarostou Stanislavem Balounem především o problémech města Zde působí největší problémy doprava ve městě, která by potřebovala zklidnit.
„Dále se tu snažíme  připravit protipovodňová opatření a zlepšit podmínky pro podnikání a ve školství,“ řekl starosta.
Společně si pak všichni prohlédli Gymnázium v Mimoni, které jim představila ředitelka Emílie Ráčková.