Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Hlavní hvězda Reggae Ethnic Session: CLOTAIRE K

Archiv

Clotaire K zapadá do té druhé skupiny. Objevil studnici středovýchodní hudby dvacátého století (jako Oum Khalthoum, Fairouz and Asmahan) relativně v pozdním věku. Jeho rodiče (matka původem z Libanonu a otec z Egypta) nechtěli, aby navštěvoval své příbuzné v Bejrútu v době, kdy tam zuřil válečný konflikt. Vyrůstal tak v Montpellier v jižní Francii, aniž by ho hudba jeho předků zasáhla. Nasál hudbu svých vrstevníků – rap a rock. Jednoho dne však sampler zvítězil nad kytarou a hip hop se stal jeho doménou.



Rok strávil ve Spojených státech, na východním i západním pobřeží, upevnil svoje zanícení tomuto žánru a učitelům jako Public Enemy a NWA. Ale Clotairova první návštěva Bejrútu a jeho východní kořeny se ukázaly být pro jeho tvorbu velice důležité. Objevil tam kulturu, která mu kolovala v žilách, na kterou mohl být pyšný. Kulturu se stoletími historie, její hudbou, jídlem,  pohostinností, kosmopolitním srdcem a, překvapivě, tolerantním duchem.



Po šesti letech psaní, aranžování a nahrávání Clotaire K vydal album „Lebanese“, které dokazuje, že správně uchopený svazek mezi hudbou taarab, pocházející ze středního východu a hip hopu může být opravdu božský. Je to spojení, o které se mnézí pokoušeli, ale nikdo to nedokázal v takovém stylu a s takovou inteligencí.



Není pochyb, že pro Clotaire K není jednoduché zanechat skutečnou stopu v tak nedefinovatelném stylu pohybujícím se mezi hip hopovou kulturou a world music, kdy jeho práce je ze všech stran hodnocena jako příliš „jiná“. Ale pro jeho rostoucí základnu fanoušků na mnoha místech světa není Clotaire K není jen nějaký chvilkový přelud na breakbeatové scéně.



Clotaire K má výjimečný talent zachytit podstatu každého hudebního žánru, který se objevuje v jeho hudbě. Je mistr protikladů a harmonie, spojuje naprosto rozdílné styly. Jeho hudba v sobě spojuje prvky východní i západní kultury, výsledkem je přirozený, originální a strhující mix. Spojuje tanečnost západního zvuku hip-hopu i rychlejších nerovných beatů spolu s hlubokými emocemi vyzařujícími z orientálních písní a melodií.



Sám Clotaire je autorem hudby, na svém debutovém albu spolupracoval pouze s MC a Djem. Jeho hudba získává "fyzický tvar" a význam především na pódiu; s kapelou složenou z raperů, DJů, hudebníků a tanečníků. Clotaire již za posledních 10 let se svým bandem procestoval většinu hlavních evropských klubů i festivalů, předskakoval kapelám jako Asian Dub Foundation, Natacha Atlas či Cypress Hill. Ostatně jej snad můžeme nazvat více než pouhým předskokanem, neboť výše zmínění jsou již nějaký čas Clotairovými fanoušky. MC Asian Dub Foundation má jeho debutové album mezi svým "all time top ten" a kupříkladu Natacha Atlas dokonce na albu i při některých koncertech hostuje.



Clotairův debut "Lebanese" je dokonalou ukázkou multikulturního poselství, jež nečekané ingredience kombinuje s výjimečným citem a vkusem. Libanonsko-francouzské-anglické texty jsou ve všech svých třech polohách autentické a s výpovědí, hudební složka pak čistým koktejlem správně syrového i správně "čistého" hip-hopu a tradičních, přesto současně znějících a nad klasický hudební standard desku povyšujících, orientálních prvků.