Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Jak proběhlo Vítání jara u Lemberku

Archiv

V sobotu 26. dubna zde proběhla slavnostní vernisáž výstavy dětských výtvarných prací, které vznikly v rámci již šestého ročníku projektu "Den pro ekologii" pořádaného Občanským sdružením přátel Lužických hor a Správou CHKO Lužické hory  ve spolupráci s Vlastivědným muzeem a galerií v České Lípě, městem Nový Bor a za podpory Libereckého kraje a dalších.
Do soutěže bylo zasláno na 426 obrázků a prostorových výtvarných prací na téma luční a lesní rostliny. „Jsem překvapena, jaké množství zajímavých a nápaditých výtvarných technik děti při své práci použily, a nejraději bychom ocenili každého umělce, který se soutěže zúčastnil,“ řekla Hana Koníčková z Občanského sdružení přátel Lužických hor. Zapojily se děti z gymnázií, základních, mateřských,  speciálních a praktických škol.
Po slavnostním zahájení výstavy, tanečním a hudebním vystoupení dětí z MŠ Preciosa z Jablonného v Podještědí proběhlo vyhlášení výsledků soutěže. Pro autory 28 nejnápaditějších prací byly připraveny hodnotné ceny a osm vítězných obrázků si mohli účastníci vernisáže odnést v podobě pohlednic. Mezi autory oceněné pohlednicí patří: Nikola Švadlenková a Kája Jindrová, Nikola Kváčová, Milan Zítko, Anna Knauerová, Štefan Miko, Anna Pazderová, Radek Machačný, Ester Pokorná.
Program pro nadšené ochránce přírody zde však byl připraven již před vernisáží od sedmé hodiny ranní. Letos popáté se v Lužických horách připojili k celosvětové akci "Vítání ptačího zpěvu". Zkušení ornitologové Martin Pudil a Jakub Čejka  vedli po okolí Lemberka přírodovědnou vycházku s výukou "ptačí řeči". Nejzajímavější a nejvyhledávanější aktivitou byl bezesporu odchyt a kroužkování ptáků.
Pohlednice s osmi vítěznými obrázky může zdarma získat každý, kdo si přijde do konce října výstavu na Bredovský letohrádek prohlédnout. Akce "Den pro ekologii", letos na téma „Rostliny a jejich ochrana“, proběhne na Bredovském letohrádku ve čtvrtek 19. června a je určen pro žáky základních škol z regionu.