Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Jarní prázdniny a z hor hlásí: Mráz prodlouží lyžařskou sezonu

Archiv

"Sněhu máme stále dost, asi 35 centimetrů, v provozu je celá severní strana," řekl Jakub Čeřovský z ještědského lyžařského areálu. Sněhová děla vyrábějí nový sníh hlavně na Bucharce, která již byla zavřená a na víkend se znovu otevře. Nelyžuje se jen na Pláních a zavřený je i minisnowpark, kde je málo sněhu.


V harrachovském areálu leží na sjezdovkách asi 45 centimetrů zmrzlého technického sněhu a kromě Černé sjezdovky jsou tam všechny vleky v provozu. V Rokytnici se jezdí na 40 centimetrech technického sněhu, nejezdí jen Černá takzvaná Dřevařská sjezdovka. "Zasněžování běží na plný výkon, chceme, aby sníh vydržel nejméně do Velikonoc. Navíc místním dětem právě začínají prázdniny," poznamenal Roman Ruščak z rokytnického skiareálu. Podle něj nabízí středisko nejlepší podmínky v této zimní sezoně. Asi 30 centimetrů technického sněhu mají i ve Vítkovicích, kde jezdí všechny vleky.


Na Tanvaldském Špičáku se neupravuje Modrá sjezdovka, o víkendu se na ní ale bude jezdit na přírodním sněhu. Na Červené a Černé sjezdovce se lyžuje bez omezení. Nejvíce sněhu v Jizerských horách je na Severáku, a to 40 centimetrů. Přesto tam už nejezdí sjezdovky Loučky, v provozu je ale dětský vlek a poma za Arnikou. Zhruba 25 centimetrů sněhu je v Bedřichově. "Sníh vyrábíme ve všech střediscích," podotkl Petr Bažant ze společnosti Ski Bižu, která všechna tři centra udržuje.


Jizerská o.p.s. připraví na víkend zhruba 90 kilometrů ze 155 kilometrů Jizerské magistrály, minulý víkend se přitom dalo jezdit jen na 60 kilometrech. Rolby projedou trasu z Jizerky směrem na Kristiánov, Peklo, Mariánskohorské boudy, Knajpu, Smědavu, Předěl a Václavíkovu studánku a Mořinu. "Připadlo asi deset centimetrů nového sněhu, stopy jsou v dobrém stavu," dodala ředitelka společnosti Blanka Nedvědická. Meteorologové však předpovídají na příští týden oteplení, podle Nedvědická po něm už nebude možné tratě upravovat v takovém rozsahu.