Ježek: Čekal jsem, že rozhodnutí NSS kauzu pojistného uzavře

Archiv
Verze pro tisk |

Čekal, že soud kauzu uzavře. Nyní ale bude muset znovu k libereckému soudu, kam se věc vrací. Celý spor se tím jen protahuje, řekl dnes ČTK Ježek, jehož jediným cílem bylo upozornit na hrubou chybu v zákoně o pojistném na sociální zabezpečení z roku 2006.


Při opakovaných úpravách zákona v roce 2006 totiž vypadla pasáž, která definuje vyměřovací základ pojistného pro organizace. Podle Ježka tak od ledna do konce července 2007 nebylo jasné, jaká bude výše pojistného. Ministerstvo pak chybu napravilo vyhláškou. "Nepřehledný a chaotický legislativní proces", kvůli kterému chyba vznikla, dnes kritizovali i soudci NSS. "Podobné chyby nejsou v českých zákonech ničím výjimečným, tuhle ale nebylo možné ignorovat," poznamenal Ježek.


Českolipská firma kvůli chybě neplatila v prvním pololetí 2007 pojistné. "Nikdy jsem ale nezpochybňoval povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení a ani jsem se mu nevyhýbal," zdůraznil dnes Ježek. Dodal, že poctivě na základě zákona vypočítával nulový základ daně a z něj odváděl nulovou daň. "Protože 26 procent z nuly je zas jen nula, vždy jsem o tom také správu sociálního pojištění písemně informoval," vysvětlil svůj postoj majitel českolipské společnosti, který chybu v zákoně objevil.


Podle NSS ale kvůli chybě v zákoně nemohla zaniknout povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení a s tímto odůvodněním zrušil rozhodnutí liberecké pobočky krajského soudu a celou věc jí vrátil k novému projednání. Ježek Software tak bude muset zřejmě znovu zaplatit pojistné na sociální zabezpečení za první pololetí roku 2007 a to už podruhé. Firma už v minulosti na základě výměru České správy sociálního zabezpečení pojistné odvedla včetně penále, rozhodnutím soudu ale peníze dostala zpět.


 


 

Nahoru