Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Jiří Jehlička u soudu jako svědek v případu nájemné vraždy

Archiv

Svědectví podával proti právníkovi Vladimíru Koptovi, správci konkurzní podstaty Ivo Čermákovi a krkonošskému hoteliérovi Petru Baďoučkovi, kteří čelí obžalobě z přípravy vraždy pražského podnikatele Jiřího Svobody. Všichni tři svou vinu popírají.


Na Jehličku se loni na podzim obrátil Fedor Hamburg, najatý údajně na zavraždění Svobody. V obžalobě stojí, že vraždu Svobody vymyslel Kopta, Čermák fungoval jako prostředník mezi ním a Hamburgem, Baďouček Hamburga vozil autem. Ukazoval mu, kde podnikatel bydlí a kam jezdí na chatu. Baďouček vypověděl, že s Hamburgem v autě skutečně jezdil, ale ne kvůli přípravě vraždy.


Podle spisu byl Svoboda pro Koptu a Baďoučka nebezpečný, pokud by vypovídal při jiném hlavním líčení u soudu v Praze. Svobodovi a dalším dvěma mužům tam hrozí za úvěrový podvod pět až dvanáct let vězení. Kopta je obžalovaný kvůli pomoci ke zvýhodňování věřitele a Baďouček kvůli zvýhodňování věřitele a předlužení.


Proces začal v červnu a Čermák při něm Hamburga označil za lháře, postiženého stihomamem. K vynesení rozsudku potřebuje soudkyně kromě jiného ještě odborný posudek na Hamburgovo duševní zdraví. Advokáti obžalovaných ho zpochybňují.


Hamburg s Jehličkou informovali o přípravě vraždy nejdříve televizi Nova. Své podezření o chystaném zločinu zanedlouho Jehlička oznámil Inspekci ministra vnitra. Hamburg žije v České Lípě a za severočeskými policisty nechtěl jít. Jako zkušený recidivista mezi nimi nemá dobrou pověst. Například u Krajského soudu v Liberci čelí Hamburg obžalobě z rozsáhlých podvodů. Hamburg s Jehličkou také mluvil o Čermákových kontaktech s některými policisty a obával se toho, aby se Čermák o jeho zradě nedozvěděl.


"Hamburg mi říkal: 'Až se provalí, co jsem udělal, zastřelí mě i moje děti'," prohlásil před soudem Jehlička. Jehlička Hamburgovi radil, ať dělá, jakoby už Svobodu zavraždil. Jehlička si myslel, že policisté Svobodovu smrt nafingují a objednavatele vraždy zatknou přímo při předávání peněz Hamburgovi. To se ale nestalo. Kromě Hamburgova udání posloužily kriminalistům jako důkazy ještě odposlechy hovorů z mobilních telefonů obžalovaných a SMS zprávy. Při komunikaci používali šifrovaná slova střecha, lešení, železo nebo hřebíky. Hamburg například poslal jednomu z obžalovaných SMS zprávu s textem "do střechy nezateče". Nikdy ale žádné skutečné střechy nestavěl a obžaloba si větu vykládá jako vymyšlené hlášení o vyřízení objednávky na vraždu.


Hamburg se podle spisu živí vymáháním dluhů a výpalného. Údajně dostal na spáchání zločinu pistoli, zahodil ji však na Českolipsku. Policisté zbraň nikdy nenašli. Podle vyšetřování slíbil Čermák Hamburgovi za vraždu půl milionu korun a 200.000 korun obdržel předem jako zálohu. Hamburg peníze jenom utrácel, nic nepodnikal a když si nevěděl rady, vydal se za Jehličkou. Předtím mu poskytoval tipy na korupci v politice a o jejím propojení s organizovaným zločinem.


Soudkyně dnešní hlavní líčení odročila na 31. října a 1. listopadu.