Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

K polemice o druhém červnu 1945

Archiv

Rada města se na svém zasedání dne 24.11. 2008 zabývala polemikou, která probíhá od roku 2004 na stránkách Novoborského měsíčníku kolem událostí z 2. června 1945 a následného odsunu, vyhnání či přesídlení sudetských Němců a vrací se pochopitelně i před rok 1938 a k II.světové válce.


Rada města sděluje čtenářům, že v souvislosti s uveřejněním článku pana Milana Protivy v minulém čísle bylo na redakční radu Měsíčníku podáno trestní oznámení, které může, ale také nemusí vést k obvinění i vydavatele Novoborského měsíčníku, tedy potažmo města. Radní se nebrání publikaci dalších vzpomínek či svědectví pamětníků nebo jejich potomků, ani zveřejňování názorů čtenářů na tuto velice složitou poválečnou událost. Nadále však nepovažuje za vhodné místo Měsíčník, který je sice tiskovým periodikem místního charakteru, ale má sloužit především informovanosti občanů města o jeho činnosti, činnosti škol, spolků atp.


Rada navrhuje uspořádat na uvedené téma odborný seminář, který se např. může konat v červnu příštího roku (64 let od této události). Budou na něj přizváni odborníci na problematiku tohoto období, přivítáme rádi účast stávajících pisatelů a pochopitelně se svými příspěvky mohou vystoupit i ti, kterým doposud nebyl dán prostor k vyjádření svých poznatků. Ze semináře bude vydán almanach, který alespoň trochu komplexněji soustředí dosavadní povědomosti o 2. červnu 1945 v našem městě. To rada města považuje za smysluplnější a z hlediska potřeb o povědomí o této události potřebnější, než dosavadní „salámová metoda“ publikování názorů, polemik či vzájemného napadání pisatelů v Měsíčníku.


Vydavatel Město Nový Bor pak vhodným způsobem bude tuto událost každoročně připomínat a k tomu zaváže i současnou redakční radu. Pokud snad ještě bude chtít někdo s tímto návrhem polemizovat, může tak učinit v interpelacích na jednáních zastupitelstva města.


Rada města Nového Boru


---


Text byl převzat z Novoborského měsíčníku. Postupně uveřejníme i další materiály z diskuse.