Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Komunální volby 2006: Dotazník DRS

Archiv

1. Můžete jednoduše vysvětlit našim čtenářům, proč by měli volit právě Vaše kandidáty?


Na naší kandidátní listině Demokratické regionální strany (DRS) jsou, a to bych chtěl zdůraznit, všichni bez politické příslušnosti. Všechny kandidáty myslím spojuje pravicové politické smýšlení. Celá řada kandidátů dlouhodobě pracovala a pracuje velice zodpovědně v oblasti kultury, školství, sportu, zdravotnictví a městské samosprávy. Mnozí kandidáti DRS působí dlouhodobě v řídících funkcích ve výše zmiňovaných oblastech, kde dosahují soustavně velice dobrých výsledků zásluhou odborných i organizačních schopností.


2. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě povedlo?


Za největší klad bych považoval to, že Česká Lípa je podle mého názoru dobře fungujícím městem, které se stará o své „statky“- školství, kultura, sport, komunikace, veřejná zeleň atd. Jsem zastáncem toho, aby město sloužilo občanům a bralo zřetel na jejich mnohdy kritické podněty v jakékoliv oblasti. Podněty občanů jsou pro nás v mnohém inspirací-zástupci samosprávy a úředníci nemohou být samozřejmě všude. Pokud bych měl jmenovat jednu konkrétní akci, která se skutečně povedla, pak bych vyzdvihl kompletní rekonstrukci komunikací v Dolní Libchavě. Tuto akci bych považoval za počátek toho, že Česká Lípa bude věnovat v budoucnosti stejnou pozornost i „obcím“, které spadají pod Českou Lípu (Dobranov, Manušice, Častolovice atd.).


3. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě vyloženě zkazilo?


Nejsem si vědom toho, že by se v našem městě za minulé volební období něco vyloženě zkazilo, uvědomuji si však také, že nebylo možné všechny projekty a „sny“ uskutečnit, ale každý jistě pochopí, že vše je otázkou peněz a záleží na rozhodnutí zastupitelstva města, zda ten či onen projekt podpoří či nikoli.


4. Jaké stanovisko zaujímá Váš subjekt k některým kontroverzně vnímaným investicím? Například k tenisové hale, výstavbě bytů na Ladech, výstavbě Sportareálu, čištění Dubice, rozhledně na Holém vrchu. Můžete komentovat i jednotlivě.


Tenisová hala - jak již výše bylo zmíněno, domnívám se, že téměř čtyřicetitisícové město, jako je Česká Lípa, si takovéto sportovní zařízení zaslouží, neboť není snad nutné, aby vyznavatelé tohoto sportu museli dojíždět do Mladé Boleslavi, Liberce a Jablonce, jak tomu bylo dříve. Mezi mé známé patří i „parta“ důchodců, kteří se zpočátku stavěli k výstavbě tenisové haly skepticky (pravidelně několik desetiletí navštěvují tenisový areál), ale po výstavbě toto rozhodnutí města velice přivítali. Nejde samozřejmě pouze o tuto věkovou kategorii, ale i o mládež a všechny, kteří tomuto sportu holdují.


Výstavba bytů na Ladech – tento projekt prošel v průběhu realizace některými změnami, ale v každém případě jsem pro bytovou výstavbu v České Lípě, otázkou je financování. Žádné město v naší republice si nemůže dovolit financovat takto velké množství bytů ze svého rozpočtu. Je potřeba účast státu na spolufinancování bytové výstavby.


Výstavba Sportareálu – toto sportovní zařízení, jak již bylo několikrát v médiích konstatováno, bylo od počátku realizováno nekvalitně jak po stránce stavební, tak technologické. Jsem velice rád, že zásadní rekonstrukce Sportareálu začne, a věřím, že v plánovaném termínu také skončí. Je to objekt, který je pro naše město naprosto nezbytný, a v tomto zařízení denně sportují stovky občanů našeho města. Je to podobné téma jako tenisová hala. Všichni naši spoluobčané jistě budou rádi, pokud za „vodními hrátkami“ nebudou muset jezdit např. do Děčína nebo do Liberce, a toto jim nabídne zrekonstruovaný Sportareál.


Čištění Dubice – věřím, že kvalita vody na městském koupališti v Dubici se zkvalitní po dokončení kanalizace v této části České Lípy. Bohužel v žádném městě naší republiky se nepodařilo chemickou úpravou dlouhodobě zkvalitnit kvalitu vody v letních měsících, ani u často zmiňovaného Máchova jezera tomu tak nebylo, efekt byl pouze krátkodobý. Domnívám se, že perspektiva koupaliště je vzhledem k poloze a vzhledem k poptávce po tomto „druhu“ zábavy velká, otázkou je skutečně pouze kvalita vody.


Rozhledna na Holém vrchu – osobně bych nepreferoval architektonický návrh, který byl prezentován v tisku, jednoznačně bych podpořil projekt, který by respondoval s původní podobou Holého vrchu z první poloviny minulého století, tato lokalita by se pak mohla stát oddechovou zónou nejen pro občany západní části České Lípy.


5. Jaký je Váš názor na prodej městského majetku?


Jsem zastáncem toho, aby město spravovalo pouze majetek, který je pro jeho chod vysloveně nutný - školky, školy, kulturní a sportovní zařízení. Město by si mělo ponechat dále nezbytný bytový fond, který by měl být v podstatě bytovým fondem sociálním. Pozemky ve vlastnictví města by pak měly sloužit k bytové výstavbě a v průmyslové zóně k přilákání dalších investorů.


6. Zajíci se sice mají sčítat až po honu, ale odpovězte prosím, se kterým kandidujícím subjektem byste v zastupitelstvu, případně radě města nejraději spolupracovali. Se kterým subjektem raději ne?


Pokud se týká sčítání zajíců po honech, rád bych zde řekl, že v komunální politice záleží spíše na jménech a ne na stranách. Jednoznačně však mohu prohlásit, že velice blízko máme a věříme, že i budeme mít k ODS, k Unii pro sport a zdraví a k Sdružení nezávislých kandidátů Evropští demokraté. Se kterým subjektem raději ne, jak píšete ve své otázce, bych se raději vyjádřil až po volebních výsledcích.


7. Co je Vaší prioritou v některých pro voliče zajímavých oblastech?


- v oblasti sportu


– jak již bylo zmíněno, budeme podporovat investiční akci - kompletní rekonstrukci Sportareálu, dále bychom potom jistě rádi podpořili, aby do oblasti sportu, zvláště sportu vrcholového a mládeže, šlo více prostředků, než je tomu doposud. S touto oblastí také souvisí i školství, rádi bychom výrazně zkvalitnili sportovní zařízení mateřských a základních škol.


- v oblasti kultury


– Česká Lípa by měla v příštích letech rozvinout kulturní nabídku ve všech kulturních žánrech, v tomto bodě pak spatřuji hlavní osobu v Martinu Prokešovi, řediteli KD Crystal, se kterým jsem tuto problematiku několikrát konzultoval, a věřím, že se jemu i dalším jeho spolupracovníkům podaří již v příštím roce udělat z České Lípy město, které bude žít kulturou po celý rok, záleží samozřejmě také na finanční podpoře města pro tyto aktivity. Česká Lípa by zcela jednoznačně měla být kulturním centrem západní části Libereckého kraje.


- v oblasti školství


– investice do školských zařízení – to znamená oprava a estetizace školských budov, zlepšení vybavení škol a již výše zmiňovaná školská sportovní zařízení.


- v oblasti kriminality


– posílení městské policie a zintenzivnění spolupráce městské policie s Policií ČR. Pocit bezpečnosti je podle průzkumu veřejného mínění jedním z nejdůležitějších priorit pro obyvatele našeho města.


8. Jaký je Váš názor na činnost městské policie?


I když vím, že názory na činnost městské policie se mezi občany našeho města velice různí, sám za sebe mohu říci, i když k městské policii nemám žádné kompetence, jsem s její prací velmi spokojen, neboť vím, jak je tato činnost velice náročná jak po stránce psychické, fyzické, tak i právní.


9. Myslíte si, že v Lípě kvete klientelismus? Pokud ano, uveďte, prosím, konkrétní příklad a naznačte, jak tomu v příštím volebním období zabránit.


Pokud je klientelismem myšlen fakt, že jsou firmy, které jsou městem Česká Lípa preferovány, musím to jednoznačně odmítnout, neboť jsem byl členem mnoha výběrových komisí, které doporučují radě města zakázky v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Rada města je potom orgánem, který o těchto zakázkách rozhoduje, a nemám jedinou pochybnost, která by svědčila o jakémkoliv klientelismu v našem městě. Výběrová řízení jsou v České Lípě podle mého mínění naprosto transparentní.


10. Jakou investici, za normálních okolností neufinancovatelnou, byste podpořili v případě, že by neznámý mecenáš věnoval České Lípě jednu miliardu korun?


Píšete o neznámém mecenáši, který by České Lípě věnoval jednu miliardu korun. Já, ač to vypadá možná nevěrohodně, takového znám, i když nevím, jednalo-li by se právě o jednu miliardu. Pokud by k tomu došlo, pak bych jednoznačně podporoval, aby Česká Lípa byla městem sportovním, kulturním a školským – tedy výstavba víceúčelové sportovní haly, větší podpora zvláště mládežnického sportu, výstavba divadla, větší podpora kvalitních kulturních akcí a modernizace škol.


Napište, prosím, kdo za váš subjekt dotazník vyplňoval.


Dotazník vyplňoval Mgr. Jiří Pazourek a žádá o zveřejnění v plném znění.