Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Komunální volby 2006: Dotazník KDÚ - ČSL

Archiv

1. Můžete jednoduše vysvětlit našim čtenářům, proč by měli volit právě Vaše kandidáty.



Budu odpovídat jenom za sebe. Neuvažoval jsem o vstupu do komunálních voleb. Když však mi byla udělána velmi seriózní nabídka, rozhodl jsem se, že ještě jednou nabídnu občanům svou znalost města, a to často do detailů a mnohých souvislostí, své celoživotní zkušenosti v řadě oborů. Motivovaly mě především mnohé hrubé chyby, které město právě v poslední době poškodily. Vidím, že upozorňovat v tisku a v i-novinách nestačí.


2. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě povedlo?



Některá drobná vylepšení města – třeba Panská ulička.


3. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě vyloženě zkazilo?



Děsí mě hospodaření s městským majetkem a penězi. Vzhledem k tomu, že dlouhá léta jsem byl prakticky u všech, a to často i převratných akcí pro město, vidím i to, co občan s jinými zájmy a starostmi ne. Nelíbí se mi rozpočty posledních let (zevrubně jsem to rozebíral právě v i-novinách). Značné znehodnocení strategických pozemků města, především tzv. zahradnictví v Děčínské ulici a pozemek u spořitelny, prodeje některých domů za neodpovídající ceny, chaotické, až neuvěřitelné umísťování zásadních staveb do prostoru města: Domov důchodců, Divadlo a další. Nekoncepčnost až chaotičnost investičních záměrů města atd.


4. Jaké stanovisko zaujímá Váš subjekt k některým kontroverzně vnímaným investicím? Například k tenisové hale, výstavbě bytů na Ladech, výstavbě Sportareálu, čištění Dubice, rozhledně na Holém vrchu. Můžete komentovat i jednotlivě.



Ke všem a ještě dalším záměrům a stavbám jsem se vyjadřoval na i-novinách. Mísí se tu neuváženost, hazardování s penězi a městem s častou nekvalifikovaností, až přímo tzv. fušerstvím. Řada zde vyjmenovaná by mohla být mnohým a mnohým doplněna (o třeba kvalita a to všechno kolem bazénu Sever, za téměř 40 milionů? Atd.).


5. Jak je Váš názor na prodej městského majetku?



Vlastně jsem se vyjádřil v předcházejících bodech. Neznám všechny prodeje, a proto nemohu hodnotit vyčerpávajícím způsobem. V mnoha případech bylo prodáno i to, co z hlediska dlouhodobého vývoje města prodáno být nemělo, někdy i za podezřelé a tzv. vstřícné ceny atd.


6.  Zajíci se sice mají sčítat až po honu, ale odpovězte, prosím, se kterým kandidujícím subjektem byste v zastupitelstvu, případně radě města nejraději spolupracovali. Se kterým subjektem raději ne?



Po svých bohatých zkušenostech z 90. let a někdy až otřesných zážitcích z jednání mohu říci, že pokud já budu mít příležitost a účast k něčemu podobnému, budu podávat ruku jen po hlubokém přemýšlení a alespoň určité jistotě, že to všechno není jen hra, kde ve hře jsou především tzv. často osobní priority hráčů.


7. Co je Vaší prioritou v některých pro voliče zajímavých oblastech?
- v oblasti sportu
- v oblasti kultury
- v oblasti školství
- v oblasti kriminality


Mojí prioritou je harmonický rozvoj města, tak, aby jedno, protože to chce vlivná skupina, nepožíralo druhé, taky hospodaření s penězi a investice, které město zvelebí za přiměřené ceny a v nejvyšší kvalitě.


8. Jaký je Váš názor na činnost městské policie?



Městská policie má obrovské rezervy !


9. Myslíte si, že v Lípě kvete klientelismus? Pokud ano, uveďte, prosím, konkrétní příklad a naznačte, jak tomu v příštím volebním období zabránit.



Kdyby klientelismus opravdu kvetl, je naše Česká Lípa zahradním městem. Nezlobte se, snad přece jen něco vím o politice, a proto vím, že pokud budeme právě této nákaze chtít čelit, je třeba, aby v zastupitelstvu města byla řada lidí, kteří tyto problémy rozpoznají a učiní vše pro to, aby se přinejmenším tento jev omezil. Bude záležet na voličích, aby pochopili, co je při výběrů kandidátů nejdůležitější a nenechali se vtáhnout do hry různými předvolebními šou a rozzářenými sliby a úsměvy.


10. Jakou investici, za normálních okolností neufinancovatelnou,  byste podpořili v případě, že by neznámý mecenáš věnoval České Lípě jednu miliardu korun?



Je dobře, že alespoň někteří novináři mají fantazii. Jenže takový mecenáš nepřijde. Bude třeba s velkým úsilím hledat zdroje. Hospodařit s rozpočtem, omezit výdaje radnice atd. Město potřebuje řadu fundovaných zásahů, aby mohlo obstát  i z hlediska těch nejkultivovanějších evropských měst. Rozhodně v příštím období není čas na gigantomanické drahé projekty, z kterých má nakonec  radost jen projektant, protože mu dobře zaplatili. Někdy ještě někdo, kdo mu pomohl.



Napište, prosím, kdo za váš subjekt dotazník vyplňoval.


Zdeněk Pokorný