Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Kontakt vystavuje 187 fotografií v českolipském muzeu

Archiv

Návštěvníci si zde mohou prohlédnout 187 fotografií od 69 autorů.


„Jsem rád, že se nám letos opět zvýšil počet zaslaných snímků a navíc se objevily i práce od nečlenů našeho sdružení. Nakonec jsme se pro porovnání rozhodli vystavit fotografie od všech fotografů, kteří výstavu obeslali,“ řekl na vernisáži výstavy šéf klubu Břetislav Jansa.


České autory zastupují Jiří Bartoš a Jaroslav Chmelík z Hejnic, Bohuslav Boček a Marián Kábele z Doubravy, Miroslav Dobeš z Varnsdorfu, Renata Straková, Ibrahim Al Sulaiman, Martin Drbohlav, Dagmar Haltmarová, Vladimír Vlk, Jiří Novák, Monika Klemšová, Jana Hunterová z Liberce, Martin Glasar, Jitka Tomková, Ladislav Toth, Pavel Ferenc, Ladislav Konopáč, Zdeněk Pilař, Jan Kovačičin, Vítězslav Hudský, Břetislav Jansa a Petr Wiener z Turnova, Otakar Kudrnáč ze Stružince, Vladimír Kuřátko z Doks, Václav Soukup a Svatopluk Dvořák z Nového Boru, Václav Lahovský a Jiří Synek ze Stráže p.- R., Roman Machek a Jaroslav Němeček z Hrádku n.N., Dušan Milka z Bozkova, Lubomír Novosád z Českého Dubu, Vítězslav Lipš z Holenic, Josef Zoser z Jiřetína p.J., Jiří Římánek a Petr Skokan z České Lípy.


„Nabídku, abych na této výstavě opět představil něco ze své ryze amatérské tvorby, jsem velice rád přijal. V posledních letech jsem zcela podlehl kouzlu digitální fotografie. Tato technologie má tu výhodu, že okamžitě vidíte, co se vám povedlo zachytit. Vlastní fotografie má potom úžasné kouzlo, neboť autora okamžitě vrátí do vzpomínek. Do míst, která už někdy navštívil, k lidem, s nimiž se už setkal, nebo alespoň potkal. Nejsem však žádný velký odborník a o to víc si cením těch, které za odborníky považuji. Jejich tvorbu si potom vždycky rád prohlédnu a jednou z příležitostí je i tato výstava, proto mne mrzí, že jsem se nemohl zúčastnit letošní vernisáž,“ uvedl hejtman Petr Skokan, který se výstavy účastní již podruhé.


Hosty výstavy však zaujaly i fotografie polských a německých kolegů, členů i nečlenů sdružení Kontakt. Jsou tu snímky Andreje a Joany Bitousových ze Zhořelce, Tadeusze Bilozora z Jelení Hory, vůbec fotografická obec z tohoto města je tu bohatě zastoupena, „akty“ Marka Mazura ze Lwowku či Holgena Groebse z Hoyerswerdy a Susan Frömerové z Budyšína.


„Výstava potrvá do 17. června,“ připomněla Dagmar Haltmarová, mluvčí Kontaktu, který působí na území Euroregionu Nisa od roku 2000 a v současné době má přibližně 130 členů z Česka, Polska a Německa.