Krize mění financování péče o narkomany v Libereckém kraji

Archiv
Verze pro tisk |

Bez jejich podpory by nebylo možné udržet současnou nabídku a rozsah služeb, řekl radní pro oblast sociálních věcí Pavel Petráček.


"Jde o nový, jednotný propracovaný systém," poznamenal. Na financování služeb pro lidi se závislostmi by se podle něj měly podílet všechny obce. Výše jejich příspěvku bude závislá na velikosti obce, činit bude od čtyř do 11,50 korun za jednoho obyvatele ročně. Samosprávy v regionu by tak měly přidat na drogovou problematiku, která ročně stojí asi 14 milionů korun, přibližně tři miliony korun.


Podle Petráčka spolufinancování podporuje asi 70 procent obcí. Přislíbila ho již Česká Lípa, Jablonec, Liberec a okolí obce. "Třeba v Chrastavě jsme se dohodli během půlhodiny," poznamenal Petráček. Se zástupci měst a obcí na Semilsku začne kraj teprve jednat.


Krajský úřad přispěl letos na péči o lidi se závislostmi 3,14 milionu korun, je to zhruba o 200.000 korun více než před rokem a o 400.000 více než v roce 2007. Kvůli krizi však počítá v příštím roce jen se třemi miliony a navíc klesají a zřejmě dále budou klesat dotace od státu.


Například liberecké občanské sdružení Advaita, které nabízí narkomanům, alkoholikům a gamblerům ambulantní poradenství, doléčovací programy a provozuje terapeutickou komunitu v Nové Vsi na Liberecku, hospodaří letos o rozpočtem o desetinu nižším než v minulém roce. Podařilo se mu získat na svou činnost jen 7,2 milionu korun, zatímco v roce 2008 to bylo přes 7,8 milionu. "Klesla hlavně podpora od státu. V Nové Vsi jsme kvůli tomu museli propustit jednoho terapeuta," dodal ředitel sdružení David Adameček. Počet klientů přitom rok od roku stoupá téměř dvojnásobně. "Vloni jich bylo za celý rok 260. Radíme rovněž rodičům, jejichž děti se dostávají do závislosti," upřesnil ředitel.


Nejvíce klientů v Libereckém kraji podle něj bere pervitin, přibývá ale lidí závislých na ostatních drogách, alkoholu a patologických hráčů. Lidem, kterým se podaří léčbu v Advaitě dokončit, mají podle odborníků asi 40 procentní šanci, že nad závislostí zvítězili. Kdo jí ukončí dříve, ten se z 80 procent do závislosti zase dostane.


 

Nahoru