Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Liberecká ODS už nechce Skokana za hejtmana

Archiv

Předseda regionálního sdružení Přemysl Sobotka novinářům řekl, že se na tom dnes shodla regionální rada ODS. Podle něj šlo o politickou dohodu, s níž Skokan i Zika souhlasili.


Skokan dodal, že rozhodnutí rady přijímá jako výzvu ucházet se o místo ve vyšší politice. "Je to pro mě těžké, mám pocit, že mám rozdělanou práci, od které mám odejít," přiznal.


O nejvyšší post v kraji stál Skokan stejně jako Zika. Zika zdůraznil, že získal nominaci od třech ze čtyř oblastních sněmů v regionu - libereckého, jabloneckého a semilského a že má ambici volby vyhrát. Na Českolipsku se sněm vyslovil pro Skokana. Po dnešním rozhodnutí rady bude ale na pátečním regionálním sněmu, který bude sestavovat krajskou kandidátku, na lídra za Českolipsko nominovaná starostka Hana Moudrá. "Doufáme, že hejtman bude kandidátku podporovat a dobrá spolupráce mezi námi bude fungovat i nadále," řekl Zika.


Skokanovu kandidaturu na senátora musí ještě schválit sněm volitelů, který se má sejít do konce roku. Současným senátorem za Českolipsko je jeho stranický kolega Karel Tejnora. Jestli bude chtít znovu post obhájit, nebo jestli se najde ještě další protikandidát, není v tuto chvíli zřejmé. Regionální ODS se ale domnívá, že Skokan má největší šanci zvítězit.