Liberecká správa silnic nakoupila zimní techniku za 28 mil.Kč

Archiv
Verze pro tisk |

Silničáři tak získali tři nové tatry se zimní výbavou a stejný počet traktorů a také nakladač a frézu. Miliony investuje firma do nové techniky každoročně, navzdory tomu jezdí v kraji i vozy téměř muzeální. Silničáři mají například 12 automobilů pořízených v 70. letech minulého století. Novinářům to dnes řekl provozní náměstek ředitele krajské správy silnic Jiří Daníček.


Krajská správa silnic zajišťuje zimní údržbu téměř 2100 kilometrů krajských silnic druhých a třetích tříd. Na devíti úsecích v kraji je navíc povinná zimní výbava. Neudržuje se pouze 85 kilometrů krajských silnic, neuklízejí se ale jen málo frekventované komunikace, po nichž nejezdí veřejná doprava. Krajská správa zajišťuje také údržbu téměř 400 kilometrů komunikací prvních tříd pro ministerstvo dopravy. "V průměru stojí zimní údržba silnic druhých a třetích tříd kolem 134 milionů korun," řekl Daníček. Podobné jsou podle informací ředitelství silnic a dálnic i náklady na zimní údržbu hlavních tahů.


Podle ředitele Tomáše Jakubala má letos krajská správa na zimní údržbu 142 milionů korun. Už v prvních třech měsících roku ale vyčerpala 89 milionů. "Důvodem vysokých nákladů byla zvýšená údržba silnic v souvislosti s lyžařským šampionátem," řekl Daníček. Údržbu také prodražily vysoké náklady v souvislosti s přívaly sněhu ve druhé polovině února. Nečekané výdaje přinesla také sněhová kalamita 13. až 19. října, kdy údržba komunikací v kraji stála bezmála šest milionů korun. "Dalších 4,8 milionu bude stát podle našich odhadů do konce roku odklízení polámaných stromů kolem silnic," dodal Daníček.


Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu velmi náročná. Loňská zima stála 138,065 milionu korun. Rekordní náklady si vyžádala zima 2005/2006, kdy údržba krajských komunikací stála 167,51 milionu korun. S ohledem na očekávané snížení příjmů kraje v souvislosti s hospodářskou krizí chystá správa silnic úpravy zimní údržby tak, aby náklady snížila zhruba o deset procent. "V současné době zpracováváme analýzu," řekl Jakubal. Letošní zimy se podle omezení ještě nedotknou, restrikce se připravují na zimu 2010/2011.


 


 


 

Nahoru