Liberecké kraj zaostává ve využití počítačů i mobilních telefonů

Archiv
Verze pro tisk |

Ještě v roce 2007 byl přitom Liberecký kraj co do vybavenosti domácností na třetím místě, pak začal zaostávat.


Mobilní telefon má v Česku 90 procent lidí, v hlavním městě dokonce 91 procent obyvatel. V Libereckém kraji je to však kolem 85 procent, což je nejméně v zemi. Podobně je na tom ještě sousední Královéhradecký kraj. Ve srovnání s rokem 2003, kdy bylo v Libereckém kraji vybaveno mobilem zhruba 63 procent obyvatel, je to přesto nárůst o více než třetinu.


Ještě větší skok zažil kraj v oblasti vybavenosti domácností počítači. Zatímco před šesti lety měla v kraji vlastní počítač sotva čtvrtina domácností, nyní je jimi vybaveno 40 procent z nich. Za celostátním průměrem 54 procent přesto kraj výrazně zaostává. Třeba v Praze má počítač 59 procent domácností, na opačném konci žebříčku je Ústecký kraj, kde je počítač jen v 39 procentech bytů.


Také v připojení na internet Liberecký kraj za celostátním průměrem výrazně pokulhává. Zatímco v průměru má v Česku přístup na internet 49 procent bytů a v Praze dokonce 54 procent, v Libereckém kraji má počítač s internetem jen 36 procent domácností. Horší je situace jen v Ústeckém kraji, kde má připojení jen něco málo přes 34 procent bytů.


Statistický úřad sleduje vybavenost domácností informačními technologii šest let. Průzkumy ukazují, že nejčastěji lidé využívají internet ke komunikaci, ke spojení s úřady ho ale využívá jen čtvrtina domácností. Informace o službách a zboží vyhledává na internetu 83 procent lidí a 70 procent jich čte na internetu noviny. Asi 22 procent domácností využívá internet k nákupům a to především obuvi a oblečení, elektroniky nebo vstupenek.

Nahoru