Liberecký kraj bude příští rok šetřit, granty zkrátil na čtvrtinu

Archiv
Verze pro tisk |

Například z grantů letos na podporu nejrůznějších akcí rozdělil kraj více než 83 milionů korun, na příští rok ale počítá jen s 20 miliony korun. Výrazně menší peníze budou i v krajských fondech, z nichž se podporují třeba hasiči nebo opravy památek. Zatímco letos z nich kraj rozdal přes 100 milionů korun, pro příští rok má připraveno 30 milionů.


Návrh krajského rozpočtu počítá pro příští rok s příjmy a výdaji 2,144 miliardy korun, je tedy o 14 procent nižší, než byl schválený rozpočet na letošní rok. Kvůli dotacím pro školství a sociální služby a také díky evropským dotacím zejména na rekonstrukce silnic a zapojení více než tři čtvrtě miliardy korun z minulých let ale nakonec krajský rozpočet letos přesáhne rekordních sedm miliard korun. V příštím roce už ale kraj s tolika penězi počítat nemůže.


Už letos musela kvůli hospodářské krizi krajská reprezentace rozpočet několikrát revidovat v oblasti daňových příjmů. Zatímco návrh rozpočtu počítal s daňovými příjmy 2,351 miliardy korun, v listopadu už bylo jasné, že budou nejméně o 294 milionů nižší. I proto počítá kraj v příštím roce s daňovými příjmy 1,975 miliardy korun a na podobné úrovni se zřejmě bude pohybovat příjem ze sdílených daní i v letech 2011 a 2012.


Krajské organizace proto budou muset v příštím roce šetřit. Příspěvkové organizace z rozpočtu dostanou na svůj provoz 794,37 milionu korun, což je o devět procent méně, než měly v letošním rozpočtu. Méně bude i na investice i na spolufinancování projektů podpořených evropskými fondy. Zatímco letos bylo v rozpočtu připraveno 192,37 milionu korun na akce spolufinancované z EU, na příští rok se počítá se 180,06 milionu korun. Ve skutečnosti ale kraj letos na spolufinancování použil přes 756 milionů korun, a to díky přebytkům z minulých let. Ty ale příští rok mít nebude.


Kraj proto počítá s omezením oprav a údržby svých komunikací, méně se bude dávat na modernizaci přístrojového vybavení nemocnic, šetřit musí i školství. I proto chce kraj pokračovat v jeho optimalizaci. Už od Nového roku se sloučí střední školy s domovy mládeže v České Lípě a Železném Brodu. V dubnu by se pak měly sloučit sklářské školy v Novém Boru a sousedním Kamenickém Šenově. Třeba dopravní obslužnosti by se ale úspory výrazně dotknout neměly. Kraj počítá v rozpočtu na dopravu s 488,817 milionu korun, což je o 3,5 procenta víc než měl letos.

Nahoru