Liberecký kraj je připravený jednat s Prahou o pomoci pro školu

Archiv
Verze pro tisk |

Novinářům to dnes řekl hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Kraj chce 1. ledna příštího roku sloučit školu v Kamenickém Šenově se sklářskou školou v Novém Boru.


Podle Eichlera by bylo nešťastné, aby se problém s neuspokojivou situací školy politizoval. Praha ovládaná ODS se ozvala řediteli školy Františku Janákovi zhruba tři měsíce před parlamentními volbami. Hejtman odmítl uvést, co myslí "politizací" problému se šenovskou školou. " "Nevím, jestli by do toho Praha vstoupila i v jiné době než před volbami. Musíte se zeptat primátora Béma," uvedl Eichler.


Politizaci problému se školou v Kamenickém Šenově primátor Pavel Bém (ODS) před několika dny odmítl. "Snažíme se zachránit jeden z klenotů uměleckého řemesla," konstatoval tehdy.


Podle Janáka nabízí magistrát žákům z hlavního města úhradu jízdného do Kamenického Šenova a pravděpodobně i příspěvek na ubytování. Janák by se rád domluvil s Prahou o pomoci pro školu do květnových voleb. "Obávám, že po nich by mohlo být všechno trochu jinak," vysvětlil ředitel. Průmyslovka v Kamenickém Šenově se potýká s nedostatkem studentů, naplněna je zhruba ze 40 procent.


"Pracuje tam 27 pedagogů a učí zhruba 70 žáků. Na jednoho pedagoga tak připadá přibližně 2,5 žáka," upozornil Eichler. Mimořádná krajská dotace na platy učitelů v Kamenickém Šenově by se letos přiblížila ke třem milionům korun. "Něco takového není kvůli napjatému rozpočtu možné," prohlásil před časem náměstek hejtmana Radek Cikl.


Kraj pošle letos škole na provoz necelé tři miliony korun. Loni si sama přivydělala asi milion korun - například stážemi pro zahraniční studenty, službami a prodejem žákovských prací. "Přejeme si, aby škola zůstala státní. Spoléháme ale i na příspěvky velkých sklářských firem, na podporu města Kamenický Šenov nebo na platby od zahraničních studentů. Budeme se ucházet také o dotace Evropské unie na vzdělávání," řekl Janák.


Kdyby se obě školy sloučily, kraj by prý nabídl všem 27 pedagogům z Kamenického Šenova místa v Novém Boru. Na dotaz ČTK, zda by byl pro tolik učitelů v Novém Boru dostatek peněz, hejtman odpověděl: "Zatím se takovými otázkami nezabýváme".


Loni nastoupilo do krajských středních škol v Libereckém kraji téměř 21.000 žáků, letos zhruba 19.000 a v roce 2011 jich bude přibližně 16.000. Podle Cikla budou počty studentů klesat až do roku 2020 a kraj se nevyhne rušení dalších svých středních škol. Nyní mu jich patří 38.


 

Nahoru