Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Liberecký kraj na veletrhu cestovního ruchu Region Tour v Brně představil singltrek i Máchu

Archiv

Zahájení se zúčastnili hejtman LK Stanislav Eichler, statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová a náměstek hejtmana Vít Příkaský.
„Veletrhu se zúčastnilo 1085 vystavujících firem z 19 států. První den veletrhu určený pro odbornou veřejnost navštívilo veletrh 11 000 odborníků. Celková návštěvnost pravděpodobně překonala loňských 32 000 osob,“ informovala náměstkyně hejtmana..
Návštěvníci expozice se zajímali zejména o produkty cykloturistiky. V letošním roce jim Liberecký kraj mohl nabídnout marketingové produkty vyhotovené v rámci „Integrovaného projektu cestovního ruchu Libereckého kraje“, zejména cykloturistické mapy 1:75 000. Na veletrhu byl také prezentován nový mapový portál, který cyklistům umožňuje naplánovat si trasu podle svých představ a je dostupný na www.liberecky-kraj.cz v záložce „mapa“. Pro návštěvníky, kteří ještě Liberecký kraj nenavštívili, byl připraven „Katalog šesti turistických regionů a oblastí“, který souhrnně prezentuje největší zajímavosti území Libereckého kraje a zahrnuje také zajímavé tipy na výlety.
„Liberecký kraj také prezentoval novinku letošního roku – přírodní stezku pro cyklisty – singltrek,“  upozornila lidie Vajnerová s tím, že návštěvníci veletrhu se zajímali i o možnosti lázeňské péče v našem regionu a možnosti trávení dovolené pro rodiny s dětmi.
Významnou událostí letošního roku, která byla na veletrhu cestovního ruchu v Brně také prezentována, je 200. výročí narození básníka Karla Hynka Máchy. K tomuto výročí připravil Máchův kraj na Českolipsku v průběhu roku 2010 zajímavý doprovodný program.


Na stánku Turistického regionu Jizerské hory, Liberecko, Jablonecko, Tanvaldsko a Frýdlantsko byla největší poptávka po informacích o lyžařských trasách, cyklotrasách, nebo zoologické a botanické zahradě. Na stánku Českého ráje byla největší poptávka po informacích o skalních městech.
Na stánku Libereckého kraje, kterému dominovala pětimetrová maketa Ještědu, probíhal také doprovodný program. Návštěvníci mohli sledovat výrobu skleněných figurek nebo rýžovat granáty z Českého ráje. Dále byla připravena ochutnávka regionálních produktů a vystoupení Máchovy družiny.
Zástupci Libereckého kraje na veletrhu sbírali informace o aktuálních trendech v cestovním ruchu také na doprovodných konferencích a workshopech. Zajímavým zdrojem informací pro zástupce Libereckého kraje byl kulatý stůl „Společně proti krizi“, kde představitelé Ministerstva pro místní rozvoj, Asociace krajů ČR, České centrály cestovního ruchu – Czech Tourism, Asociace cestovních kanceláří ČR, Asociace hotelů a restaurací ČR prezentovali možnosti cestovního ruchu v současné hospodářské krizi.
Dále zástupci Libereckého kraje propagovali nabídku konferenčních a seminárních center na workshopu s tématem „Kongresová turistika“. Informace o možnostech kongresové turistiky v Libereckém kraji byly prezentovány také na stánku nově vzniklého North Bohemia Convention Bureau.
V neposlední řadě se zástupci Libereckého kraje účastnili workshopu „Česko jede“, jehož cílem je vytvořit kvalitní nabídku pro aktivní turistiku, zejména pro cyklisty.
I v letošním roce byla účast Libereckého kraje na této mimořádné akci podpořena Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci „Integrovaného projektu cestovního ruchu Libereckého kraje“ který byl vybrán v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.