Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Liberecký kraj nabídl návštěvníkům veletrhu Holiday World i K. H. Máchu

Archiv

Veletrhu se zúčastnilo 837 vystavujících firem z 47 států. Celková návštěvnost veletrhu dosáhla přibližně 32 000 osob.
První dva dny, které byly vyhrazeny pro odbornou veřejnost, probíhala na stánku Libereckého kraje důležitá jednání zástupců obcí a turistických regionů nejen z Libereckého kraje. Následující dva dny se návštěvníci veletrhu zajímali zejména o možnosti cykloturistiky, zimní turistiky, informace o lázních a welness péči, o zoologické a botanické zahradě a dalších možnostech trávení dovolené pro rodiny s dětmi.
Liberecký kraj prezentoval turistické atraktivity, mimo jiné také prostřednictvím marketingových produktů vyhotovených v rámci „Integrovaného projektu cestovního ruchu Libereckého kraje“ (IPCRLK), který je spolufinancován Evropskou unií v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, nebo z grantu odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje „Podpora tvorby turistických produktů cestovního ruchu v Libereckém kraji“. Evropská unie přispěla k vydání cykloturistické mapy 1:75 000. Dále byl také prezentován nový mapový portál, který cyklistům umožňuje naplánovat si trasu podle jejich představ a je dostupný na www.liberecky-kraj.cz v záložce „mapa“.
„Pro návštěvníky, kteří ještě Liberecký kraj nenavštívili, byl připraven „Katalog šesti turistických regionů a oblastí“, který souhrnně prezentuje největší zajímavosti území Libereckého kraje a zahrnuje také zajímavé tipy na výlety. Z grantu pak byly připraveny letáky o zoologické zahradě, botanické zahradě, IQ parku a sklářských výletech na Českolipsku a na Železnobrodsku,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch Lidie Vajnerová.
Pro návštěvníky Libereckého stánku, kterému opět dominovala maketa Ještědu, byl kromě rozličných informací o nabídce cestovního ruchu v našem kraji připraven i bohatý doprovodný program. Návštěvníci si mohli vyrýžovat granátek z Českého ráje, nebo sledovat výrobu skleněných figurek z Jizerských hor anebo ochutnat netradiční příchutě zmrzliny (například zmrzlinu becherovkovou, svíčkovou, křenovou, štrůdlovou a další) z Českolipska.
Stánek také navštívil básník Karel Hynek Mácha spolu se svou družinou a to proto, že na Českolipsku je v tomto roce připraven bohatý kulturní program k 200. výročí od narození tohoto básníka. V sobotu probíhala na stánku Libereckého kraje autogramiáda Jaroslava Svěceného a Michala Dvořáka v rámci projektu Vivaldianno. S tímto turné zavítají tito dva hudebníci v letošním roce opět i do Libereckého kraje.
„Na stánku mohli návštěvníci ochutnat regionální produkty, zejména Kittlův Šláftruňk, mošty Stará dáma a Lažanské mošty, sýry a uzeniny z Příšovic, Lomnice a Pěnčína. Liberecký kraj a jeho spoluvystavovatelé lákali potencionální turisty také znalostními soutěžemi. Soutěžilo se o celodenní permanentku do Skiareálu Ještěd, dvoudenní pobyt v Lázních Libverda, nebo na ranči Malevil, knihy, cykloponožky, svijanské pivo a další dárky z našeho regionu,“ připomněla náměstkyně hejtmana..
Účast Libereckého kraje na pražském veletrhu byla podpořena Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci „Integrovaného projektu cestovního ruchu Libereckého kraje“ který byl vybrán v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.