Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Liberecký kraj nabízí turistům na 100 místech slevy

Archiv

Jeho mluvčí Linda Futerová řekla, že zvýhodnění lze uplatnit pro 100 turistických cílů v Jizerských horách, Českém ráji, Krkonoších, takzvaném Máchově kraji, Lužických horách, Frýdlantsku a Českém Švýcarsku.


"Na serveru www.liberecky-kraj.cz najdou turisté také informace o otevíracích dobách, vstupném či kalendář významných regionálních akcí," dodala. K čerpání slev podle ní slouží slevová karta Benefit. Je přenosná a platí najednou až pro čtyři osoby. Za 35 korun ji nabízí 50 prodejních míst, zejména informační centra. Za jeden měsíc ostrého provozu o ni požádalo 4500 lidí. "Kromě elektronické verze je turistům v infocentrech po celém regionu k dispozici i informační bulletin a katalog," podotkl náměstek hejtmana pro cestovní ruch Antonín Schäfer. Dodal, že těm, kteří se chtějí v kraji ubytovat, nebo hledají určitou službu, slouží prostřednictvím e-mailu nebo telefonu i asistenční služba. Celkově je v databázi turistického serveru Libereckého kraje 2500 turisticky zajímavých míst, služeb a informací. Kromě kraje jsou do přípravy turistického programu zapojeny i samosprávy.


Podle koordinátora projektu Vladimíra Poura si mohou turisté slevové karty koupit ještě pouze v Olomouckém kraji, tam jsou ale čipové a musejí se předem nabít. Plzeňský kraj a Jihomoravský kraj zase připravují zavedení rodinných průkazek, které by navazovaly na systém turistických slev v německém a rakouském příhraničí.


Liberecký kraj navštívilo v prvním čtvrtletí letošního roku přes 214.000 turistů, což je o 11 procent více než ve stejném období loňského roku. Drží si tím pozici jednoho z nejnavštěvovanějších regionů v České republice. Více turistů zamířilo v prvním čtvrtletí jen do hlavního města a sousedního Královéhradeckého kraje.