Liberecký kraj počítá s úhradou poplatků za pacienty jen do voleb

Archiv
Verze pro tisk |

Novinářům to dnes řekl liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD).


Předpokládá, že ČSSD volby vyhraje a sněmovna pak poplatky ve zdravotnictví plošně zruší. Pokud ale sociální demokraté ve volbách neuspějí a poplatky budou zachovány, kraj je dál hradit nebude.


"Když (volby) nevyhrajeme, budeme to chápat jako vyjádření svobodné vůle voličů," vysvětlil Eichler. V takovém případě bude podle něj jasné, že voliči o zrušení poplatků nestojí, a kraj pak nebude mít důvod je z již tak dost napjatého rozpočtu dál hradit.


Liberecký kraj vlastní tři zdravotnická zařízení - nemocnice v Liberci a České Lípě a Léčebnu respiračních nemocí ve Cvikově na Českolipsku. Poplatky hradí také v lékárnách krajských nemocnic a od dubna mají na úhradu nárok také pacienti, kteří si léky kupují v nemocniční lékárně ve Frýdlantu, která rovněž patří liberecké nemocnici. Možnosti nechat za sebe zaplatit kraj využívá méně než polovina pacientů.


"Nejčastěji za sebe lidé nechávají hradit poplatky v lékárnách a při hospitalizaci," řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD). Naopak v ambulancích a na pohotovosti platí drtivá většina pacientů sama a kraj za sebe nechává platit jen asi každý osmý pacient.


Liberecký kraj hradí poplatky za pacienty od 1. února loňského roku. Lidé jen podepíšou doklad, kterým uznají svůj dluh vůči zdravotnickému zařízení a souhlasí s tím, že ho za ně uhradí kraj. Úhradu poplatků prosadila ČSSD po loňských vítězných krajských volbách, od začátku se ale nelíbí opozičním Starostům pro Liberecký kraj ani ODS. Podle nich je nespravedlivá a diskriminační vůči obyvatelům Jablonecka a Semilska, kde krajská zdravotnická zařízení nejsou, a lidé tam poplatky hradit musí.


VZP zatím tento způsob úhrad nenapadla, kritizovalo ho ale ministerstvo vnitra. Kraj se ale zatím systém změnit nechystá. "Podle našich právníků je způsob úhrady v pořádku," dodal Novák.

Nahoru