Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Liberecký kraj pozastavil rušení středních škol

Archiv

Návrh měl jít dnes do rady a 19. prosince o něm měli hlasovat zastupitelé. Důvodem je podle kraje skutečnost, že si připravované změny někteří ředitelé škol špatně vyložili a tvrdí, že nebyl čas o nich mluvit. Rada a zastupitelstvo by o záměru jednaly pod nezdravým tlakem, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Petr Doležal.


"Na únor připravíme upravenou variantu. Věřím, že některé věci se podaří prosadit," dodal náměstek.


Kraj chce využít získané tři měsíce k diskusím s rodiči, řediteli a městy. Jeho cílem je přesvědčit je o nutnosti redukce studijních míst kvůli demografickému vývoji.


"Chceme, aby sami pochopili, že je to jediná cesta, jak zajistit dětem kvalitní vzdělání," dodal.


Kraj očekává do pěti let úbytek studentů o třetinu. Zatímco dnes jich je 22.500, v roce 2011 jich bude jen 16.000. Současná kapacita škol je však pro 33.000 dětí.


"Přestože nám to politicky ubližuje, museli jsme návrh připravit, o sloučení škol se hovoří deset let a nic se zatím nezměnilo," podotkl Doležal.


Ředitelé měli předložit kraji návrhy, jak situaci řešit, kraj se prý ale od nich ničeho nedočkal. Redukce se dotkne i učňovských škol, které přijímají na maturitní obory slabé žáky. Maturitu nabízejí častokrát i čtyřkařům, upozornil náměstek. V budoucnu by v kraji neměly být menší školy než pro 400 studentů.


"Jejich koncentrací se podaří zvýšit kvalitu výuky," dodal vedoucí školského odboru Robert Gamba.


V krajském městě se přesune většina škol do chystaného Centra vzdělanosti, které chce kraj vybudovat v okolí Masarykovy třídy. Náklady na jeho zřízení mají dosáhnout miliardy korun, kraj počítá s podporou z EU. V Jablonci by se měla například sloučit Střední průmyslová škola strojnická se Střední školou technickou v areálu bývalého Liazu. Do budoucna tam vyroste nová škola, která převezme i studenty Integrované střední školy z Liberce. Na Novoborsku počítá optimalizace s rozšířením všeobecného vzdělání. Prodavačky se nebudou učit v Liberci a Jablonci, ale jen v krajském městě. Omezení se nedotkne sklářských škol, které kraj považuje za strategický obor regionu.