Liberecký kraj zavádí stipendia ve vybraných učňovských oborech

Archiv
Verze pro tisk |

Poprvé je budou moci získat učni prvních ročníků letos na podzim. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Liberecký kraj na stipendia vyčlenil v rozpočtu milion korun, výhledově by měl ročně na podporu řemesel vynakládat zhruba čtyři miliony korun.


Stipendijním programem chce kraj zvýšit zájem o řemesla a zabránit odchodu zájemců o tyto obory do sousedních krajů Ústeckého a Královéhradeckého, kde už stipendia zavedli. Liberecký kraj bude podporovat učně, jako jsou zedníci, nástrojaři, tesaři nebo skláři na devíti školách, které tyto obory nabízejí. Motivační stipendium je určeno pro tříleté nematuritní učňovské obory, o něž je minimální zájem.


Studenti ve vybraných oborech mohou získat měsíčně 250 korun v prvním ročníku, 300 ve druhém a 500 korun v posledním ročníku a navíc každé pololetí dalších 1000 korun prospěchového stipendia. Na motivační stipendium budou mít nárok všichni učni ve vybraných oborech, podmínkou je ale docházka bez neomluvených absencí a dosažený průměr.


Výběr podporovaných oborů kraj konzultoval se zaměstnavateli i s úřadem práce. "Jde o profese, po nichž je poptávka, ale zájem dětí o jejich studium je minimální," řekl již dříve ČTK náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl. Na trhu práce podle něj chybí zejména strojní mechanici a nástrojaři, zedníci a tesaři. "Nedostatkovým zbožím" jsou ale také řezníci-uzenáři i skláři z oboru výrobce a zušlechťovatel skla. "V některých třídách máme třeba jen čtyři učně, jinde letos kvůli nezájmu obor vůbec neotevřeli," dodal náměstek pro školství.


Zájem o řemesla a technické obory v Libereckém kraji od roku 1990 klesá. Z 38 středních škol v kraji je 16 technických, jejich absolventi však tvoří sotva 30 procent absolventů středních škol. Kraj proto už v roce 2007 zahájil projekt TECHYes, který má do technických oborů přilákat víc studentů. Stipendijní program by měl nyní zvýšit zájem o učňovské školství, kde v souvislosti s demografickým vývojem ubývá žáků nejrychleji. "Podobné stipendijní programy jsou již realizovány v jiných krajích a ukázaly se být efektivní formou motivace žáků," dodal Cikl.


 

Nahoru