Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Lípa Musica přiveze mezinárodní i domácí hvězdy

Archiv

Z tradičního festivalu duchovní hudby se totiž stává mezinárodní hudební festival Lípa Musica. Díky mnohonásobně většímu rozpočtu přiveze do Libereckého kraje také zahraniční hvězdy s unikátním repertoárem nebo hudebním pojetím.



„Patří mezi ně drážďanský pěvecký sbor Körnerscher Sing-Verein nebo dvanáctičlenný moskevský mužský sbor Drevněrusskij Raspev, který v rámci festivalu vystoupí na dvou koncertech – v České Lípě a Jablonci nad Nisou. Do České Lípy se vrací po pěti letech po obrovském úspěchu, který přineslo jejich vystoupení v rámci duchovního festivalu v roce 2002,“ říká Martin Prokeš, ředitel mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica.



Jeho organizátoři slibují, že letošní ročník se stane přehlídkou vokálního umění v opravdu rozmanitých podobách a v naprosto špičkovém provedení. „V rovině interpretační očekáváme dva vrcholy letošního ročníku – písňový recitál Dagmar Peckové v českolipském Jiráskově divadle a operní galavečer v libereckém divadle F.X. Šaldy v podání Štefana Margity,“ připomíná Martin Prokeš.



Mezinárodní hudební festival Lípa Musica začne 23. září v České Lípě. Zahajovací koncert přitom nebude hostit tradiční místo - bazilika Všech svatých, ale tentokrát sál kulturního domu Crystal, o kterém pořadatelé tvrdí, že má mimořádnou akustiku.



Už samotný zahajovací koncert bude hostit první zahraniční hvězdu – významného německého dirigenta Andrease Sebastiana Weisera, který provede Severočeskou filharmonii Teplice a klavíristu Adama Skoumala Dvořákovou symfonií Z Nového světa nebo klavírním koncertem od Rachmaninova.



Kromě zahraničních i domácích hvězd přiveze Lípa Musica do Libereckého kraje také velké množství historického repertoáru. „Tradiční pravoslavný zazní v rámci koncertů sboru Drevněrusskij raspěv, český renesanční zase přednese soubor Fratternitas Litteratorum a s historickým repertoárem přijede také drážďanský sbor  Körnerscher Sing-Verein,“ doplnil Martin Prokeš.



Sám ředitel se v rámci festivalu objeví také „na druhé straně“ - jako zpěvák – tenorista. Společně s Hasanem El-Duniou a za doprovodu vynikajícího violoncellisty Jiřího Bárty a klavíristy Jana Čecha vystoupí v rámci večera věnovanému Lamentacím současného českého skladatele Tomáše Hanzlíka.
„Mezi pěvecké hvězdy letošního ročníku bezpochyby patří také Dan Bárta, který se v České Lípě představí jako jazzový zpěvák, a dalším lákadlem bude také vystoupení cimbálové muziky Hradišťan s Jiřím Pavlicou,“ dodal Martin Prokeš.



Vstupenky na mezinárodní hudební festival Lípa Musica je možné zakoupit v předprodeji v českolipském KD Crystal nebo prodejně Seneka v ulici Jindřicha z Lipé v České Lípě. Vstupenky je také možné objednat přes internet na adrese www.lipamusica.cz