Města v Libereckém kraji dotují plavání v krytých bazénech

Archiv
Verze pro tisk |

Projevily se menší návštěvností a poklesem tržeb, řekli jejich provozovatelé.


"Stoupá nezaměstnanost. Lidé, kteří nemají peníze, nechodí plavat," řekla ekonomka jabloneckého bazénu Anna Lálová. Vloni přišlo do bazénu 155.000 lidí, letos zaznamenal sportovní areál do počátku listopadu meziroční propad počtu návštěvníků o 16.000 lidí a předpokládá, že do konce roku ještě naroste.


Město chtělo v příštím roce postavit ještě venkovní bazén a plánovalo i nástavbu areálu, která by sloužila jako ubytovna a centrum pro postižené. Oba projekty by ale přišly na 70 milionů korun a bez evropských dotací se do nich radnice nepustí.


Městský bazén v Jablonci má 25 metrů dlouhý bazén, dětský bazén a bazén s atrakcemi, dvěma tobogány, dravou řekou a vlnobitím. Radnice tam nechala letos postavit tepelná čerpadla, která by měla v budoucnu jeho provoz zlevnit. Letos dala areálu na provoz podobně jako vloni 6,72 milionu korun. "V rozpočtu na příští rok počítáme se stejnou částkou, není ale ještě schválený," podotkla mluvčí města Jana Fričová.


Také liberecký bazén je závislý na dotacích z města. Jeho návštěvnost se řídí počasím. Zatímco Liberečané tam chodí stále hlavně plavat, zahraniční turisté, Němci a Poláci, kterých je téměř třetina, využívají především atrakce - vířivky, tobogan, dravou řeku a parní komory.


Liberecký bazén je téměř 25 let starý a od roku 1994 se postupně modernizuje. Původně sportovní zařízení se postupně přeměnilo v rekreačně-relaxační areál, který ročně využije na 300.000 lidí. Bazén má i brouzdaliště, skluzavku pro malé děti, venkovní louku s brouzdalištěm a od roku 1997 první, více než stometrový tobogan. O rok později přibyl průplavový kanál a před třemi lety byl postaven i druhý, 150 metrů dlouhý nerezový tobogan.


Od roku 2000 funguje ve stotisícovém Liberci ještě akvapark v Centru Babylon. Zařízení si ale příliš nekonkurují, lidé chodí plavat do bazénu a za atrakcemi, nově třeba za akvazorbingem, do akvaparku. I ten však letos pocítil, že lidé šetří. "Návštěvníci místo celodenních vstupenek kupují levnější, časově omezené nebo večerní," řekl mluvčí centra Petr Kumpfe. Zahraničních turistů podle něj neubylo, tvoří polovinu návštěvníků. Ještě tento měsíc očekávají v Babylonu 600.000. návštěvníka, vloni jich bylo 540.000 za celý rok.


V Turnově funguje od září opravený bazén. Jeho provoz dotuje také město a peníze na jeho obnovu dala EU. S pomocí evropských dotací opravila svůj plavecký areál před nedávnem i Česká Lípa. I tam ale víc než polovinu provozních nákladů musí hradit město. První půlrok po otevření přišlo 90.000 lidí. "Zájem veřejnosti se snažíme udržet novými službami, třeba nočním plaváním při svíčkách nebo kurzy pro domovy důchodců," řekl sportovní manažer Radek Malár.


Nové služby zajišťují klientelu také malému bazénu v Novém Městě pod Smrkem, který vznikl obnovením téměř stoletých městských lázních. Lidé tam chodí nejen plavat, ale i do sauny a na čokoládové a medové masáže. Areál využívají také všechny obce z Frýdlantského výběžku pro školní plavání.


Jediným větším městem v kraji, kde nemají plavecký bazén, jsou Semily. Město ale spolu s ČSAD Semily zavedlo vloni novou službu, kterou využívají hlavně rodiny s malými dětmi a senioři. Autobusy je vozí vždy na jaře a na podzim zadarmo každou sobotu střídavě do jabloneckého nebo jičínského plaveckého areálu.

Nahoru