Městské oslavy v Libereckém kraji krize příliš nepoznamenala

Archiv
Verze pro tisk |

Jednou z mála výjimek je Nový Bor na Českolipsku, kde ani letos lidé na Silvestra nepřijdou o ohňostroj, kulturní vystoupení a teplé občerstvení. Dvanáctitisícové město přitom patří k těm, která letošní krize postihla nejvíce. V lednu se zastavila výroba v Crystalexu, který byl největším zaměstnavatelem, a o práci přišlo na 1300 lidí.


"Loni jsme silvestrovské oslavy pořádali a nevidím důvod je letos nedělat. Navíc si myslím, že po tom, co si obyvatelé města letos vytrpěli, si všichni trochu té zábavy zaslouží," řekl ČTK novoborský místostarosta Stanislav Valdman. Město dá na oslavy z vlastního rozpočtu asi 50.000 korun, více než 70.000 korun přidají sponzoři. "Slavnost stejně jako loni organizují hasiči," poznamenal místostarosta. V rámci úspor ale podle něj město nebude v příštím roce pořádat městský ples, také zvažuje to, že omezí kulturní akce v létě. Už letos řadu z nich poznamenala malá návštěvnost.


Ani v Turnově se lidé nemusejí bát, že by kvůli krizi přišli o novoroční ohňostroj. "Poprvé jsme ho pořádali letos na Nový rok a setkalo se to s velkým ohlasem, tentokrát bude program bohatší o hudební doprovod," řekla ČTK starostka Hana Maierová. Město dá na akci 50.000 korun a další peníze přidají sponzoři. Turnov plánuje také městský ples, bude ale skromnější než v minulých letech. "Chceme využít hlavně místních umělců, takže náklady nebudou tak vysoké," dodala starostka.


Stejnou cestou se rozhodla jít i další města. "Nebudeme mít žádné importované umělce, ale využijeme kapely a lidi ze Železného Brodu a okolí, takže to, co jsme v minulých letech dali jen za hudbu, nám bude stačit na uspořádání celého plesu," řekl železnobrodský starosta Václav Horáček. Vstupné se navíc podle něj sníží na polovinu a lidé se také mohou těšit na myslivecké či vepřové hody. "To bude záležet na tom, zda se myslivcům podaří něco ulovit," poznamenal Horáček.


Silvestra nepořádají ani velká města, jako Jablonec, Česká Lípa a stotisícový Liberec. "Oslavy Silvestra nebo Nového roku jsme v minulosti nikdy nepořádali a nevidím důvod s tím začínat zrovna v době, kdy musíme šetřit," řekl liberecký primátor Jiří Kittner. V závěru roku se podle primátora lidé většinou o zábavu i ohňostroj postarají sami. "Ples i pravidelný lednový benefiční koncert by se uskutečnit měly, návrh rozpočtu s nimi počítá, záležet ale bude na zastupitelích, zda ho schválí," dodal.


Například v Semilech se lidé na Silvestra scházejí pravidelně o půlnoci na náměstí se starostou u sklenice svařeného vína. "Z městského rozpočtu na to dáváme kolem 10.000 korun," řekl starosta Jan Farský. Žádné větší oslavy město nechystá. "Zvlášť v době, kdy máme tak napjatý rozpočet, by mi připadalo hodně rozmařilé doslova vystřílet desetitisíce do vzduchu," vysvětlil. Městský ples ale Semily kvůli krizi rozhodně rušit nebudou. "Loni jsme ho uspořádali poprvé a měl obrovský úspěch, bylo by proto škoda ho hned rušit," dodal Farský.


 

Nahoru