Na silnicích Libereckého kraje ubylo mrtvých i těžce raněných

Archiv
Verze pro tisk |

Počet těžce zraněných klesl o více než pětinu - tedy z 233 na 179. Policisté z Libereckého kraje dnes ČTK řekli, že na silnicích přibývají moderní auta s lepšími ochrannými prvky, zlepšují se i komunikace a větší pozornost se věnuje výchově řidičů a další prevenci.


"Na Jablonecku bylo loni hodně dopravních omezení a řidiči tam museli jezdit pomalu. Pravděpodobně i proto jsme loni zaznamenali 36 těžkých zranění - o 30 méně než v roce 2008," uvedl vedoucí jablonecké dopravní policie Jaroslav Jeřábek.


Nejbezpečnějším okresem Libereckého kraje bylo loni Semilsko. Při silničních nehodách zemřeli v okrese stejně jako předloni tři lidé, zatímco v roce 2007 osm. Těžce zraněných však na Semilsku jako v jediném ze čtyř okresů přibylo - z 38 na 43. Na Liberecku se jejich počet snížil z 80 na 60 a na Českolipsku z 49 na 40.


Nejvíce obětí zaznamenali policisté na Českolipsku, kudy procházejí tři velmi frekventované a nebezpečné komunikace první třídy. Počet mrtvých na Českolipsku ovšem klesl z předloňských 15 na loňských devět. V roce 2007 tam policisté zaznamenali dokonce 21 obětí. Na Liberecku se snížil počet mrtvých z 16 na sedm. Na Jablonecku přišlo loni o život pět lidí - stejně jako předloni.


Současné policejní statistiky ale nevypovídají o bilanci nejzávažnějších nehod přesně. Uvádějí se v nich pouze oběti, které zemřely do 24 hodin. Policisté pracují také se statistikami úmrtí v období od 24 hodin do 30 dnů po nehodě, nemají je ale ještě úplné.

Nahoru