Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Nebyla to pátá

Archiv

Jsou-li dva, může se zrodit láska. Vstoupí-li mezi ně třetí, vznikne drama. Vážné nebo směšné, často obojí, střídavě i současně. Bylo-li nejčastějším námětem staré komedie namlouvání s překážkami, nejčastějším námětem měšťácké komedie (od jejích výšin až po pokleslý "bulvár") se stává manželská nevěra a nejčastějším situačním schématem trojúhelník. Častým používáním se ovšem trojúhelník opotřeboval a jeho současným autorským uživatelům nezbývá než pracně hledat jeho dosud nevyčerpané možnosti.


Italskému dramatikovi Aldovi Nicolajovi se v komedii Nebyla to pátá, byla to devátá podařilo objevit možnost vskutku originální, ba senzační. „Rád chodím do divadla a nerad z něj odcházím s prázdnou hlavou a s pocitem deprese. Proto se jako režisér nejradši věnuji tomu, čemu se říká „bulvár“. Tento termín má pro některé lidi pejorativní význam, pro mne však ne,“ říká režisér Jiří Menzel.


„Mám za to, že humor je nejlepší cestou k poznávání a komedie je tou nejlepší cestou k poznávání toho, jací lidé jsme. Musí to být ovšem komedie dobře udělaná, která není napsaná a hraná jen pro pustou švandu. Hra, ve které jsou postavy přirozené, lidsky pochopitelné, divákovi blízké. Hra, ve které nejsou komické figury, komické jsou jen situace, ve kterých se ocitají normální, nám příbuzní lidé. To je pro mne ten správný bulvár. Divadlo bez „velkých myšlenek“, o to blíž k poznání člověka. A rád bych dodal, že pro práci na téhle inscenaci mne (kromě toho, že mě taková hra baví) přitahovala i okolnost, že se při ní opět na nějakou chvilku setkám s těmi, se kterými jsem vždycky rád pracoval. S Janou Švandovou, Rudou Hrušínským (kdysi mladším) a Pepíkem Cardou.“


Hra je opravdovou peckou, kde se řeší milostný trojúhelník a kde Švandová nabádá milence Cardu, aby zabil jejího manžela Rudolfa Hrušínského.


"Svého skutečného muže na to představení ani nesmím vzít. Viděl by mě v posteli s cizím chlapem a i ten návod k likvidaci manžela by mohl vzít osobně," směje se Jana Švandová. "Musíme teď oba zhubnout do plavek a já si dělám svaly. To, aby se diváci nekochali jenom Janou, ale aby ty ženský koukaly i po mně," doplňuje milovník Josef Carda.


 Další informace o Jiráskově divadle naleznete na www.kdcrystal.cz .