Nezaměstnanost na Českolipsku roste, chystá se další propouštění

Archiv
Verze pro tisk |

ČTK o tom dnes informovala mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová. Ještě na začátku roku 2008 přitom výrobce kabelových svazků zaměstnával kolem 3400 lidí, dnes je jich podle odhadu úřadu polovina.


Českolipsko je v Libereckém kraji okresem s nejvyšší nezaměstnaností. Na začátku letošního roku tam bylo bez práce 7250 lidí a míra nezaměstnanosti vzrostla na 13,2 procenta. Lednová čísla budou k dispozici až za týden, už nyní je ale jasné, že budou horší. "Propouštějí nejen výrobní podniky, stále více doléhá krize také na oblast služeb, v evidenci proto přibývá i třeba nezaměstnaných kuchařů nebo číšníků a nabídka práce pro ně je mizivá," poznamenala Ottová. Před pár lety byly přitom právě tyto profese "nedostatkovým zbožím".


Nezaměstnanost na Českolipsku nezadržitelně roste už rok. Nejvýrazněji stoupla v prvních měsících loňského roku poté, co ukončil sklářskou výrobu Crystalex Nový Bor. Jen na Českolipsku přišlo tehdy o práci na 1300 lidí, další stovky zaměstnanců ale propustili dodavatelé autosoučástí. V poslední době podle Ottové přibývá i drobných živnostníků, kteří kvůli krizi ukončují činnost a přicházejí do evidence úřadů práce. Jen loni tak na Českolipsku ukončilo podnikání na 700 lidí. Tento trend potvrzují úřady i v dalších okresech.


Podle České správy sociálního zabezpečení přitom loni v Libereckém kraji stejně jako v celé republice přibylo osob, které si samostatnou výdělečnou činností (OSVČ) skutečně vydělávají. Na konci loňského roku jich správa v Libereckém kraji evidovala 28.287, což bylo o 224 více než před rokem. Dalších 12.265 lidí si samostatným podnikáním přivydělávalo.

Nahoru