Nezaměstnanost v Libereckém kraji dosáhla rekordních 11,2 pct

Archiv
Verze pro tisk |

Nezaměstnanost v Česku vzrostla ještě výrazněji na 9,2 procenta, když v listopadu byla 8,6 procenta. ČTK o tom dnes informoval krajský analytik Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák. Před rokem hledalo v kraji práci 15.709 lidí a míra nezaměstnanosti byla sedmiprocentní.


Celkově evidovaly úřady práce v prosinci v kraji 26.273 lidí bez práce, toto číslo však zahrnuje i nemocné a další uchazeče, kteří nemohou nastoupit do práce. "Takový počet nezaměstnaných jsme v minulosti nikdy neměli, vzhledem k nově příchozím v prvních lednových dnech lze i letos očekávat další růst nezaměstnanosti," řekl Dvořák. Nezaměstnanost v Libereckém kraji patří už téměř rok k nejvyšším v zemi, horší byla jako tradičně situace jen v Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.


Hlavním důvodem růstu nezaměstnanosti bývá na konci roku tradičně útlum sezonních prací zejména ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství. Už druhý rok se k tomu ale přidává také propouštění v důsledku hospodářské krize. Situace na trhu práce je podle Dvořáka o to horší, že ubývá volných míst. Na konci prosince jich měl kraj jen 1201, o 34 méně něž v listopadu. "Na jedno volné místo připadalo téměř 22 uchazečů," řekl Dvořák. Nejhorší je situace na Jablonecku, kde mají jedno místo pro 35 nezaměstnaných.


Výrazný nárůst nezaměstnanosti zaznamenaly úřady práce ve všech okresech, největší skok byl na Jablonecku. Míra nezaměstnanosti tam vzrostla o 0,7 procentního bodu na 12 procent. Na konci prosince tam bylo bez práce 5223 lidí, tedy o 299 více než v listopadu. Nárůst je nejen důsledkem dobíhajících výpovědí ve sklářské a bižuterní firmě Jablonex Group, propouštějí i další podniky a na úřady ve větší míře přicházejí také živnostníci.


Přes výrazné zhoršení situace na trhu práce na Jablonecku je v kraji stále regionem s nejvyšší nezaměstnaností Českolipsko. Tam se v závěru loňského roku zvýšila nezaměstnanost na 13,2 procenta, v listopadu byla 12,8 procenta. Bez práce tam bylo 7151 lidí, meziměsíčně o 228 více. Nezaměstnanost dál roste, a to i navzdory postupnému oživování výroby v novoborském Crystalexu.


Na opačné straně žebříčku je Semilsko, kde byla i na konci loňského roku nezaměstnanost nejnižší v kraji. Stoupla stejně jako na Českolipsku o 0,4 procentního bodu, na 10,1 procenta. Bez práce tam bylo 3885 lidí, o 151 více než v listopadu. O málo vyšší - 10,2 procenta, byla na konci prosince nezaměstnanost na Liberecku. Před měsícem byla 9,6 procenta. V regionu bylo na konci roku bez práce 9528 lidí, v listopadu jich úřady evidovaly o 574 méně.


 

Nahoru