Nezaměstnanost v Libereckém kraji vzrostla v lednu na 11,6 pct

Archiv
Verze pro tisk |

Nezaměstnanost v Česku vzrostla ještě výrazněji na 9,8 procenta, když na konci loňského roku byla 9,2 procenta. ČTK o tom v pondělí informoval krajský analytik Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák.


Před rokem, kdy už na Liberecký kraj naplno dopadla krize, hledalo v kraji práci 18.560 lidí a míra nezaměstnanosti vzrostla tehdy za leden o 1,2 procentního bodu na 8,2 procenta. Na konci ledna 2008 bylo v Libereckém kraji bez práce 13.841 lidí a míra nezaměstnanosti byla 6,2 procenta. Uchazeči si tehdy mohli vybírat z 4663 volných míst. Dnes je jich v kraji sotva čtvrtina (1035) což je nejméně v historii. "Na každé volné místo připadá 26,3 uchazeče," řekl Dvořák.


Nejhorší je situace na Semilsku, kde je jedno místo pro téměř 40 nezaměstnaných. Úřady práce v kraji evidovaly na konci ledna celkem 27.219 uchazečů o práci, toto číslo však zahrnuje i nemocné a další nezaměstnané, kteří nemohou nastoupit do práce. Počet nezaměstnaných je nejvyšší v historii kraje, i když měsíční přírůstek je podstatně menší než před rokem. Loni v lednu vzrostl počet nezaměstnaných o 2850 uchazečů, letos už byl přírůstek jen třetinový. "Vzhledem k náporu na úřadech práce v prvních únorových dnech bude ale i v únoru nezaměstnaných dál přibývat," řekl Dvořák.


Hlavním důvodem růstu nezaměstnanosti byl i v lednu sezonní útlum, který se projevil zejména ve stavebnictví. Na úřadech tak výrazně přibylo nezaměstnaných stavebních dělníků. Své ale udělala i krize, která ovlivní vývoj na trhu práce i v dalších měsících. Před koncem ledna bylo na Českolipsku nahlášeno další hromadné propouštění - výpověď dostalo 98 zaměstnanců společnosti Delphi Packard. Přibývá také nezaměstnaných živnostníků.


Nezaměstnanost rostla v lednu ve všech okresech kraje, nejvýrazněji ale na Českolipsku. Tam se zvýšila o půl procentního bodu na 13,7 procenta a je v kraji stále nejvyšší. Bez práce bylo na Českolipsku 7460 lidí, o 309 více než na konci loňského roku. Naopak nejméně - o 0,2 procentního bodu na 12,2 procenta, vzrostla nezaměstnanost na Jablonecku. Práci tam na konci ledna hledalo 5379 lidí, což bylo o 156 více než v prosinci. Přesto je nezaměstnanost na Jablonecku po té českolipské druhou nejvyšší v kraji. Na Semilsku a Liberecku stoupla v lednu nezaměstnanost shodně o 0,3 procentního bodu. Nejlépe na tom bylo na konci sledovaného měsíce Semilsko, kde hledalo práci 4059 lidí, což bylo o 164 více než na konci loňského roku. Míra nezaměstnanosti tam vzrostla na 10,4 procenta. Na Liberecku stoupla nezaměstnanost na 10,5 procenta a úřady práce tam evidovaly 9877 uchazečů o práci. Před měsícem jich bylo o 349 méně.

Nahoru