Nezaměstnanost v Libereckém kraji zůstala na 11,6 pct

Archiv
Verze pro tisk |

ČTK o tom dnes informoval krajský analytik Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák. Na konci února bylo v Libereckém kraji bez práce 26.786 lidí, o 11 více než v lednu. Počet lidí bez práce v kraji tak překonal další rekord.


Před rokem, kdy v Libereckém kraji s plnou silou udeřila hospodářská krize a bez práce skončily stovky sklářů a zaměstnanců z autoprůmyslu, hledalo práci 20.514 lidí a míra nezaměstnanosti vzrostla tehdy o 0,9 procentního bodu na 9,1 procenta. Nabídka práce však v té době byla podstatně větší než nyní. Uchazeči si mohli vybírat z 1549 volných míst a na jedno tak připadalo 13,6 uchazeče.


O rok později je situace horší. Volných míst je stále méně, na konci února jich měly úřady v kraji jen 1007 a na jedno připadalo 27,1 uchazeče. "Nejhorší je situace na Jablonecku, kde je jedno volné místo pro 45 nezaměstnaných," doplnil Dvořák.


V únoru se zatím podle Dvořáka situace na trhu práce výrazně nezlepšila, důvodem je přetrvávající recese i sezonní útlum. Dál se zhoršuje postavení uchazečů o práci na Jablonecku a Semilsku a ani v příštích měsících nelze podle Dvořáka čekat výrazné zlepšení, protože tři firmy oznámily další hromadné propouštění. Výpovědi na konci února dostalo dohromady 208 lidí.


Zatímco ještě v lednu rostla nezaměstnanost ve všech okresech, v únoru už se situace zlepšila. Na Českolipsku, které je na tom v kraji nejhůře, zaznamenaly úřady po dlouhé době dokonce pokles nezaměstnanosti o 0,1 procentního bodu na 13,6 procenta. Bez práce tam bylo 7415 lidí, o 45 méně než v lednu. Na jedno volné místo připadá na Českolipsku 20,6 uchazeče.


Na lednové úrovni zůstala nezaměstnanost na Jablonecku a Liberecku. Na Liberecku uchazečů ubylo, úřady jich tam na konci února evidovaly 9843, tedy o 34 méně než v lednu. Míra nezaměstnanosti přesto zůstala na úrovni 10,5 procenta a je v kraji nejnižší. Jablonecko setrvalo na lednové úrovni 12,2 procenta, když nezaměstnaných bylo 5408, o 29 více než v lednu.


Výrazný nárůst nezaměstnanosti, o 0,2 procentního bodu na 10,6 procenta, zaznamenaly úřady na Semilsku. Stále ale patří v kraji k těm nižším. V evidenci bylo na konci sledovaného měsíce 4120 uchazečů o práci, v lednu jich bylo o 61 méně. Tamní úřad práce čeká další zhoršení, kvůli hromadnému propouštění v turnovské Preciose. Na Semilsku výrazně ubývá volných míst, na konci února bylo jedno místo pro více než 29 uchazečů.


 

Nahoru