Nová kanalizace v Kamenickém Šenově pomůže Kamenici

Archiv
Verze pro tisk |

Práce na kanalizaci začnou 1. dubna a i s rekonstrukcí vodovodu vyjdou na více než 70 milionů korun. ČTK to řekla po dnešním slavnostním zahájení akce mluvčí Severočeské vodárenské společnosti (SVS) Dagmar Haltmarová. Dostavbu kanalizace si vyžádaly normy Evropské unie.


"Staré kanalizační systémy ústí v Kamenickém Šenově do potoka, kde je hlavně v létě málo vody," dodala Haltmarová. Potok vypadá odpudivě a šíří se z něj zápach.


Nová kanalizace bude hotová pravděpodobně na konci května příštího roku. Stavbaři musí položit 6,3 kilometru kameninového potrubí, ale čekají je komplikace. Na území, kudy kanalizace povede, vystupují místy čedičové varhany, ve městě jsou již navíc dobudovány všechny podzemní sítě včetně plynového potrubí, což ztíží ukládání splaškové kanalizace v úzkých uličkách. Výstavba ovlivní život v téměř celém Kamenickém Šenově a přinese s sebou i dopravní uzavírky.


"Na novou kanalizaci se napojí přibližně 1350 obyvatel města. Odpadní vody ze zhruba 270 budov se odvedou na čistírnu do nedaleké České Kamenice," uvedl předseda představenstva SVS Petr Skokan.


"Opačný břeh Šenovského potoka si ale na novou kanalizaci musí ještě počkat, dalších 25 až 30 milionů korun zatím SVS nemá," upozornil šenovský starosta Jaroslav Andrysík.


Na akci v Kamenickém Šenově požádala SVS o dotace na ministerstvu zemědělství i na Libereckém kraji. Mohly by pokrýt až 65 nákladů na dostavbu kanalizace a na rekonstrukci vodovodu.


Rekonstrukce a dostavba kanalizace v Kamenickém Šenově patřila původně do projektu Čistá Ploučnice. Týkal se Českolipska, kudy řeka prochází. Projekt se však později rozdělil na dílčí akce. Před rokem začala dostavba kanalizačních sítí v Mimoni, od loňského září se modernizují čistírny odpadních vod v Zákupech, v Doksech, Jablonném v Podještědí a v Novém Boru. Připravuje se modernizace čistírny v České Lípě.


V Libereckém kraji dokončila SVS projekt Lužická Nisa. Práce stály téměř miliardu korun. Rekonstrukce a rozšíření se dočkala čistírna odpadních vod v Liberci, v Jablonci a v Liberci se dobudovala kanalizace, modernizací prošla úpravna pitné vody na přehradě Souš v Jizerských horách.


SVS investuje letos v Libereckém a Ústeckém kraji do rozvoje a modernizace svého majetku 1,45 miliardy korun. Dvě třetiny peněz vynaloží na splnění evropských norem, které se zaměřují na kvalitu čištění odpadních vod a na kvalitu dodávané pitné vody.


SVS působí v celém Ústeckém kraji a na území většiny Libereckého kraje, kde žije dohromady 1,138 milionu obyvatel. SVS patří 459 severočeským městům a obcím. Vlastní 8366 kilometrů vodovodů, 1355 kilometrů vodovodních přípojek, 3332 kilometrů kanalizačních sítí, 53 úpraven vody, 165 čistíren odpadních vod, 1026 vodojemů, 292 čerpacích stanic pitné vody a 288 čerpacích stanic odpadních vod.

Nahoru