Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Nová rozhledna na Císařském kameni

Archiv

Císař byl samozřejmě představován hercem (Petr Jeništa). Ze skutečných hlavounů se akce účastnili hejtman LK Stanislav Eichler, starosta MO Vratislavice n. N. Lukáš Pohanka a starosta Rádla Jaroslav Cvrček. Ti společně s císařem přestřihli pásku před rozhlednou a vystoupili do výše 18, 8 metrů - tak je nová dominanta Císařského kamene vysoká.


Výstavba rozhledny na Císařském kameni byla zahájena na podzim 2008. Rozhledna leží v nadmořské výšce 637 m a je postavena jen z borovicových a modřínových sloupů.
Vyhlídková plošina o velikosti 6 x 6 metrů  (půdorys stavby je 4 x 4 m) se nachází ve dvacetimetrové výšce a vede na ni 96 schodů a najednou na ni může vystoupat 20 turistů. Postavila ji firma TAXUS, s.r.o. Kruhový rozhled z vrcholu spolehlivě obsáhne jižní svahy Jizerských hor, Ještědsko-kozákovský hřbet, západní část pohoří Krkonoše a okolí měst Liberec a Jablonec nad Nisou. Rozhledna je další v pomyslné síti těchto staveb v oblasti (Kopanina, Černá Studnice, Slovanka, Královka a Prosečská rozhledna).
Rozhledna byla postavena na vrchu, který se původně jmenoval Špičák nebo též Uhlířský vrch. Návštěvu císaře Josefa II. připomíná pamětní mramorová deska na nedalekém vrcholovém kameni, která zde byla umístěna při stoletém výročí údajné císařovy návštěvy v roce 1878. Od té doby se také změnil název kopce. Otevření nové rozhledny se však uskutečnilo přesně k 230. výročí návštěvy panovníka.
Jak je to možné?
Podle jedné verze, jak hlásá  i tabulka na  žulovém kameni, totiž 15. září 1779  opět navštívil místo Josef II., již potřetí. Uhlířský vrch však prý navštívil ještě předtím  6. 5. a 20. 9. 1778, kdy  osobně dohlížel na opevňovací práce během války o  dědictví bavorské.
Podle druhé varianty  Josef II. sice dvakrát kontroloval ochranné valy v okolí Vratislavic (v letech 1776, 1778), ale sledoval vše ze Strážného vrchu nad pivovarem. Na Císařském kameni byl až onoho v 15. září 1779, až  po uzavřeném míru, kdy podnikal inspekční cestu z Trutnova na západ (viz publikace Vratislavice nad Nisou dříve a dnes).





Jak se dostat k rozhledně Císařský kámen?
Císařský kámen se nachází 2 km jižně od obce Proseč nad Nisou a 2,5 km severovýchodně od obce Jeřmanice. Na jih od kopce vede rychlostní komunikace I/35 a železniční trať Liberec - Turnov, na severu potom silnice I/14 spojující Liberec a Jablonec nad Nisou. Z východu se prezentuje jako nevýrazné návrší, při pohledu od Liberce nabírá tvaru výrazného vrchu kuželovitého tvaru.
Poblíž vrcholu probíhá rozvodí Severního a Baltského moře, které směřuje po jeho jižním úbočí k osadě Milíře a poté pokračuje východním směrem po Černostudničním hřbetu. Hlavním stavebním kamenem vrcholu je dvojslídná žula. Pod vrcholem pramení Luční potok, který se později v Liberci - Rochlicích vlévá do Lužické Nisy. Vrchol je zarostlý smíšeným porostem, v kterém převažuje smrk. Většina stromů je ve stáří 90-110 let s nejvyšší výškou kolem 20 m.
Přes vlastní vrchol vede pouze zelená turistická značka, nicméně sotva půl kilometru od vrcholu směrem na východ se v osadě Milíře připojují další značené cesty.
• zeleně značená cesta ze severozápadu (od Liberce) je nejdelší turistickou stezkou zpřístupňující vrchol Císařského kamene. Start je v Rochlicích a po cca. 2,5 km cesta míjí Vesecký rybník a začíná stoupat do lesa s názvem V roklinách. Závěr výstupu je strmý. Délka 6 km.
• zelená stezka z jihu začíná v obci Jeřmanice, vede částečně po asfaltové silničce vedoucí do osady Milíře. Délka 2 km.
• červeně značená cesta z jihovýchodu vyráží z horního konce obce Rádlo a po dvou kilometrech lehké chůze končí na vrcholu.
• červená značka od severu vychází z obce Proseč nad Nisou, traverzuje svahy Liščího kopce (568 m) a po 2 km vystupuje na vrchol.
• žlutě značená stezka začíná ve Vratislavicích nad Nisou, stoupá k restauraci Mojžíšův pramen a přímo přes Liščí kopec dochází k vrcholu. Délka 4,5 km.


Využita tisková zpráva Jiřího Langera, mluvčího Libereckého kraje.