Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Novoborští šachisté bojují se světovou elitou

Archiv

Českou republiku reprezentuje družstvo 1. Novoborského šachového klubu, loňského extraligového vicemistra. Novoborské družstvo je podle ratingu ELO jednotlivých hráčů nasazené jako 22. z celkem 56 družstev a díky vysoké výhře v 1. kole nad domácím outsiderem bylo v následujícím kole spárováno s nejsilnějším klubem světa, německým OSC Baden-Baden. Baden Baden je aktuálně dvojnásobný přeborník německé Bundesligy, nejsilnější klubové soutěže na světě. V jeho sestavě se našlo místo pro jediného Němce, jinak je tvořena samými legionáři. Baden Baden si proti našim reprezentantům mohl dovolit nechat ještě odpočívat oba účastníky nedávno skončeného mistrovství světa v Mexiku – jeho vítěze, mistra světa a světovou jedničku Ananda z Indie a dlouholetého hráče nejužší světové špičky, Petera Svidlera z Ruska. I přesto byla jeho sestava papírově mnohem výše než by dala dohromady celá Česká republika.


Z hry našich bylo jasně cítit respekt k velkému soupeři a od počátku bylo jasné, že se nebojuje o vítězství v zápase, ale spíše o čest a alespoň nějakou tu remízu. Bezchybnou partii předvedl na 1. šachovnici Petr Hába. Jeho soupeře, teprve sedmnáctiletého Magnuse Carlsena, označil sám Garri Kasparov před svým odchodem z šachové scény za svého nástupce a budoucího mistra světa a jeho tip mu zatím, zdá se, vychází. Mladý Nor se bleskově etabloval mezi elitu a drží v současnosti 17. místo na žebříčku. V partii došlo k rychlým výměnám řady figur a Nor musel uznat, že se zbylým materiálem už nejde vyhrát – remíza.


Jak se později ukázalo, zaznamenal Hába jediný novoborský úspěch. Dobře rozehrané partie bílými totiž nakonec pokazili jak Pavel Šimáček proti mistru Evropy Nisipeanovi z Rumunska, tak i Marek Vokáč proti dánské jedničce Nielsenovi. Ještě těžší to pak měli naši obhájci černých figur, na takovéto úrovni je totiž výhoda prvního tahu obvykle dlouho znát a černí často bojují po celou partii pouze o remízu. Radek Kalod nestačil na 23. hráče světa a nejlepšího Francouze Bacrota, Tomáši Kulhánkovi nedal šanci Ind Harikrišna. Nejblíže našemu vítězství byl na poslední šesté šachovnici Lukáš Klíma s Philippem Schlosserem z Německa, když obětoval materiál za útok na bílého krále. Partie se rázem proměnila v džungli, ve které se nebylo snadné orientovat ani pro zkušené šachisty. V posledních tazích před časovou kontrolou (hráči mají 2 hodiny na 40 tahů, poté dostanou dalších 30 minut do konce partie, přičemž se jim díky používání digitálních hodin přičítá ještě 30 sekund za každý provedený tah), nepokračoval náš zástupce přesně a Schlosser nachází vtipnou protioběť vedoucí k remíze. Ta vyvedla našeho hráče natolik z míry, že přehlédl nejlepší odpověď a partii nakonec prohrál.


Turnaj, jak už tomu u šachů poslední doby bývá, se těší veliké divácké přízni především na internetu. Díky moderním technologiím je možno na něm partie sledovat naživo nebo prohlížet a analyzovat i po skončení kola. Celý průběh turnaje mapuje podrobně novoborský šachový server na adrese www.novoborsky.cz, který přináší i bohaté fotoreportáže přímo z místa dění. Turnaj končí sedmým kolem v úterý. Oficiální stránky turnaje: http://euroclub2007.tsf.org.tr/component/option,com_frontpage/Itemid,1/l...