O silvestrovské noci se i loupilo

Archiv
Verze pro tisk |

Řešili desítky rvaček a potyček. V Tanvaldu na Jablonecku půl hodiny po půlnoci přepadl v Poštovní ulici jeden muž jiného a připravil ho pod hrozbou násilí o mobilní telefon, peníze i lahev sektu. Lupiče se podařilo zadržet a hrozí mu dva až deset let vězení, řekla dnes jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová.


Loupež nebyla podle ní jediná. V podvečer na Silvestra se maskovaný muž pokusil vyloupit také směnárnu v Semilech. "Pracovnice ale stiskla tlačítko alarmu a muž z místa utekl," řekla Knopová.


Policie podle ní vyšetřuje také požár rekreačního objektu, který na Silvestra odpoledne likvidovali hasiči v Poniklé na Semilsku. Dům byl prázdný, protože majitelé před pár dny odjeli. "Podle všeho rekreační chalupu nejdříve vykradl zloděj a aby zahladil stopy, tak ji podpálil," dodala policejní mluvčí. Škody policie odhadla na 700.000 korun.


"Kolem 01:30 nám bylo nahlášeno znásilnění, to se nyní prošetřuje a ráno kolem 09:30 byl v Hodkovicích nalezen oběšený muž, i to nyní policisté prošetřují a zjišťují jeho totožnost," řekla ČTK mluvčí policie na Liberecku Vlasta Suchánková. Policisté také vyjížděli k desítkám rvaček a potyček nejen v barech a restauracích, ale i v domácnostech. Rušno bylo hlavně na Českolipsku. "Většinou to byly jen strkanice nebo rvačky na pěsti, na některá místa jsme ale vyjížděli i opakovaně, plné ruce práce měli i záchranáři," řekl operační důstojník českolipské policie.


Žádné vážné útoky se zbraní v ruce ale nebyly. To potvrdila i mluvčí krajské záchranné služby Lenka Moravcová. Sanitky podle ní vyjížděly v noci k více než 80 případům. "Většinou šlo právě o rvačky, ošetřili jsme také asi pět poranění od zábavní pyrotechniky, šlo ale o malá poranění, většinou v obličeji," řekla Moravcová.


Také liberecká nemocnice ošetřila na dvě desítky lidí, především s úrazy, které si způsobili při rvačce či v opilosti. "Nejvážnější poranění si přivodil muž, který propadl skleněnou výplní a pořezal si nohu. "Hrozilo mu vykrvácení a musel na operaci, nyní je už mimo nebezpečí," řekla mluvčí liberecké nemocnice Alexandra Kittnerová.


V souvislosti se silvestrovskými ohňostroji zaznamenali hasiči jen jediný požár popelnice v Liberci. Mimo požáru v Poniklé vyjížděli dvě hodiny po půlnoci do Lomnice nad Popelkou, aby vyprostili lidi, kteří při návratu z oslav Silvestra uvízli ve výtahu.


Noční déšť poznamenal i tradiční setkání před libereckou radnicí, kde se každoročně scházejí stovky lidí. Zatímco v minulosti se plocha zaplnila vždy už dlouho před půlnocí, letos lidé čekali do poslední chvíle ukryti v podloubích. Přesto po bouřlivém přivítání Nového roku zůstalo na dlažbě Benešova náměstí a přilehlých ulic obrovské množství střepů z lahví a obalů od rachejtlí.


Ještě v noci na místo vyrazili pracovníci technických služeb a ráno už se dalo centrem projet bez toho, že by motorista riskoval prořízlou pneumatiku. "Pamatují roky, kdy to bylo mnohem horší. Letos jsme do úklidu nasadili osm lidí, aby náměstí a okolní ulice uklidili ručně, stroje si se střepy zasekanými do dlažby a spár neporadí," řekl Ladislav Šimerda.

Nahoru