Obce v Libereckém kraji drží malotřídky i za vysokou cenu

Archiv
Verze pro tisk |

Dvě pětiny ze skoro 200 základních škol v Libereckém kraji mají pouze první až pátý, čtvrtý nebo dokonce třetí ročník, zjistila ČTK.


Ve Všeni na Semilsku navštěvují malotřídku pouze čtyři žáci. "Abychom školu zachovali, dáme na ni letos statisíce korun. I s mateřskou školou nás vyjde na 850.000 korun. Náš pětimilionový roční rozpočet krvácí, ale škola je ve u nás 300 let a nechceme o ni přijít. Co by byla obec školy?" řekl ČTK všeňský starosta Ivan František Herbst. Podobné názory převládají i v dalších vesnicích Libereckého kraje.


Ještě loni chodilo do všeňské školy 23 dětí, letos je ale rodiče vozí do hlavně do větších škol - zejména do šest kilometrů vzdáleného Turnova. "Nemyslíme si, že by se toho školáci ve Všeni naučili méně než ve velké městské škole. A nevíme, proč k nám přestali rodiče děti dávat. Někdy dojíždí do Turnova za prací a berou je s sebou. Naše škola však leží nedaleko od lesa a kostela, na klidném a bezpečném místě jako málokterá jiná," podotkl Herbst.


Ve Všeni žije více než 500 obyvatel a ještě v 90. letech minulého století se ve škole učilo 56 dětí. Ve vesnici nechybí ani mateřská škola, v ní nouze o děti není - chodí jich tam 26. "Ačkoli politici mluví o podpoře venkova, obce chudnou a za městy zaostávají více a více," upozornil Herbst. Ve všeňské malotřídce dělá ředitel současně také učitele, vychovatele, školníka i topiče.


Ve Stružnici na Českolipsku navštěvuje malotřídku se čtyřmi ročníky 26 dětí - o dvě více než v minulém školním roce. Obec s téměř 1000 obyvateli se před odlivem školáků do nedaleké České Lípy brání příspěvkem pro rodiče. Po začátku každého školního roku jim vyplatí 2500 korun za jedno dítě. "Naše vesnice se skládá ze Stružnice a z Jezvé. Do 60. let minulého století šlo o samostatné obce a školu měla každá z nich. Jak by to vypadalo, kdybychom teď zůstali bez školy?" prohlásil starosta Stružnice Jan Mečíř.


Starostové předpokládají, že dětí v malotřídkách začne v příštích letech přibývat díky baby-boomu a dotace pro ně se sníží. V Libereckém kraji nastoupilo letos po dlouhých letech do základních škol více žáků, než jich odešlo. "Do mateřské školy ve Stružnici chodí nyní 28 dětí a je plná," podotkl Mečíř. .


Podle statistiky Krajského úřadu v Liberci je nejvíce malotřídek na Turnovsku, Frýdlantsku a Novoborsku. Na Turnovsku je z 18 základních škol 11 malotřídních, na Frýdlantsku i na Novoborsku ze 13 osm. V malotřídních školách se učí průměrně 14 dětí a pět nebo méně ročníků se v nich spojuje převážně do dvou tříd.

Nahoru