Obce z Českolipska se brání rozšíření chráněné oblasti Kokořínsko

Archiv
Verze pro tisk |

V Doksech, Mimoni a Zákupech už tamní zastupitelstva odhlasovala zamítavá stanoviska kvůli obavám, že rozšíření by přineslo další omezení pro občany a také pro rozvoj podnikání. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


"Naprosto nesouhlasíme s tím, aby naše obec do chráněné oblasti spadala. Pro občany by to představovalo jen samé nevýhody," řekla důvody zamítavého stanoviska starostka Zákup Miloslava Hudaková (KSČM). Podle ní je město v památkové zóně a velká část území spadá do záplavové oblasti. "Když u nás chce občan něco stavět nebo jen opravovat, musí žádat o povolení Povodí Ohře, památkáře a teď by k tomu navíc přibyli ještě ochranáři," tvrdí Hudaková.


Připomínky k rozšíření mají také v Ralsku. Tamní radnice žádá, aby z ní byly vyjmuty některé sídelní celky bývalého vojenského prostoru, například Hradčany a Hradčanský rybník.


Zamítavé stanovisko odhlasovali také zastupitelé Doks, což podle starosty Zdeňka Krenického (ODS) nemusí nic znamenat, protože ministerstvo může chráněnou oblast vyhlásit přes odpor obcí. "Diskusi se nebráníme. Jestliže nás zástupci CHKO přesvědčí, že vyhlášení oblasti rekreačnímu provozu na Máchově jezeře a našim podnikatelům neuškodí, zřejmě by zastupitelstvo o problému hlasovalo znovu. Jak by to dopadlo, předjímat neumím," uvedl.


Podle vedoucího Správy CHKO Kokořínska Ladislava Pořízka, který připravuje podklady pro rozšíření, jsou takové obavy zbytečné. "Lokalita Máchova jezera se již loni řídila režimem chráněného území a žádného podnikatele ani rekreantů se to nedotklo," uvedl Pořízek. Obavy podle něj pramení většinou z nedorozumění. Ochranné podmínky CHKO nijak neomezují vstup turistům ani cyklistům do tohoto území, totéž platí pro sběr hub nebo jiných lesních plodin. "Předpokládáme, že se nám podaří většinu samospráv o rozšíření CHKO Kokořínsko přesvědčit," dodal Pořízek.


CHKO Kokořínsko by se mělo z původních 270 kilometrů čtverečních rozšířit na 420 kilometrů o přírodně významné oblasti mezi Doksy, Českou Lípou, Mimoní a Bělou pod Bezdězem. Nachází se tam evropsky významná ptačí oblast soustavy Natura 2000. Na novém území žije 163 zvlášť chráněných druhů živočichů, 100 zvlášť chráněných druhů rostlin a 49 devět druhů flóry je uvedeno v červeném seznamu.

Nahoru