Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Obnovu Lorety podpořilo Ministerstvo kultury ČR

Archiv

Nemovitá kulturní památka je součástí areálu bývalého kapucínského kláštera a o její záchranu se od roku 1995 snaží vlastník objektu, Římskokatolická farnost-děkanství Rumburk. Příspěvek nebyl poskytnut v celé požadované výši, přesto se podařilo uskutečnit řadu plánovaných prací.


„Obnovila se celá ohradní zeď mezi kostelem sv. Vavřince a Loretou, restaurovala vitráž z kaple Pražského Jezulátka a část nástropních maleb,“ uvedl páter Jozef Kujan z Římskokatolické farnosti-děkanství Rumburk.


Do Programu záchrany architektonického dědictví ČR byla Loreta zařazena v roce 1996, k dokončení záchranných prací by mělo dojít v roce 2009. Zatím  zde byly provedeny záchranné práce za 16,7 mil. korun, na něž přispěl stát a vlastník objektu. V roce 2007 by mj. mělo dojít k opravě venkovních a vnitřních omítek objektu, pokračovat by měly i restaurátorské práce na výmalbách ambitů. Výjimečná rumburská kulturní památka Loreta oslaví v roce 2007 tři sta let od dostavby a vysvěcení.


„Hlavní oslavy vyvrcholí 15.-16. září 2007, ale významné jubileum se bude připomínat po celý rok. Připraven bude cyklus koncertů, výstav, divadelních vystoupení, přednášek a dalších doprovodných kulturních akcí,“ řekl páter J. Kujan.


Podrobnosti o rumburské Loretě


Rumburská loreta je přesnou kopií italského originálu a nejsevernější loretou v České republice. Architektonicky cenná Santa Casa (tj. Svatá chýše) je kopií domku P. Marie v Nazaretu, v němž byl vychován Ježíš. V Rumburku ji podle projektu J. L. Hildebrandta založil majitel panství kníže A. F. Liechtenstein.


K vysvěcení objektu došlo 15. 9. 1707. Loretánský komplex tvoří kromě loretánské kaple ambity s křížovou cestou, klášterní kostel sv. Vavřince a bývalý kapucínský klášter. Od dostavby objektu až do roku 1945 byla rumburská Loreta významným loretánským poutním místem pro oblast severních Čech a Lužice.


Roku 1958 byla vyhlášena za nemovitou kulturní památku. Od 50. let 20. stol. nebyla běžně přístupná a její devastace postupovala. Loretánský komplex je opětovně od roku 1995 vyhledávaným cílem návštěvníků z ČR a SRN.


Konají se zde pravidelné kulturní akce a od roku 2006 funguje regionální Galerie loretánská.