Odborový předák z Libereckého kraje by stávku zrušil

Archiv
Verze pro tisk |

Podle Šubrtova vyjádření pro ČTK udělali poslanci sněmovny k odborářům vstřícný krok, když v úterý schválili nižší zdanění zaměstnaneckých výhod.


"Naše názory stále konzultujeme s koalicí dopravních odborů a není zatím jasné, jestli tam převáží hlasy pro stávku nebo proti ní," dodal Šubrt. V Libereckém kraji by ve čtvrtek mezi 04:00 a 09:00 nejely pouze vlaky. Veřejná městská i meziměstská autobusová doprava by fungovala bez omezení. Řidiči a další zaměstnanci by stávku podpořili pouze morálně a symbolicky.


Velké firmy vesměs nepředpokládají, že by stávka vyvolala nepřekonatelné problémy s dopravou zaměstnanců. Například většina z 850 zaměstnanců českolipské nemocnice dojíždí do práce autobusy.


"Nebo se domlouvají na společných jízdách svými automobily. Rozhodně neplánujeme, že bychom je při stávce sváželi taxíky nebo sanitkami," prohlásil mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Stávka na železnici by výrazněji nezasáhla ani výrobu v továrnu Fehrer Bohemia v průmyslové zóně v Liberci. "Jen málo z 650 našich zaměstnanců využívá k dopravě do práce vlaky. Jezdí převážně autobusy a auty. Mnohem horší by bylo, kdyby stávkovali řidiči ČSAD a MHD," konstatovala personální ředitelka libereckého Fehreru Bohemia Lenka Marková.


Náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp ČTK řekl, že Liberecký kraj by sáhl k zákonným sankcím pro dopravce, pokud kvůli stávce nevypravily své nasmlouvané spoje. "Společnostem ČSAD by hrozily pokuty až půl milionu korun přímo od Libereckého kraje. Podnět k postihu pro České dráhy by mohl Liberecký kraj dát Drážnímu správnímu úřadu. Kdyby České dráhy kvůli stávce nezajistily osobní dopravu na železnici, hrozila by jim sankce do deseti milionů korun," uvedl Sepp.


Zastavením vlaků a městské hromadné dopravy v celé republice hrozí dopravní odbory od minulého týdne. Chtějí jejím prostřednictvím přimět stát, aby snížil zdanění zaměstnaneckých výhod. Daň z přidané hodnoty u pracovních výhod se od ledna vypočítává z tržní ceny, nikoliv z nižší zaměstnanecké. Vláda zákon, který odborářům vadí, změnila a sporný paragraf o danění benefitů z něj vypustila. Sněmovna předlohu schválila v úterý ve stavu legislativní nouze. Hrozí však, že návrh neprojde Senátem. Také prezident Václav Klaus prohlásil, že novelu zákona nepodepíše.


 

Nahoru