Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Odpůrci těžby na Tlustci se dočkali dalšího úspěchu

Archiv

Rozhodnutí se týkalo povolení změny plánu zajištění lomu Brniště v dobývacím prostoru Luhov, které bylo uděleno organizaci GO Point, a.s., se sídlem Hrádecká 156, Liberec. Proti rozhodnutí OBÚ v Liberci se řádně odvolali Město Jablonné v Podj., Sdružení na záchranu kopce Tlustec, Společnost pro trvale udržitelný život Česká Lípa a Hnutí DUHA Česká Lípa.


Odvolací orgán – ČBÚ se ztotožňuje s argumentem odvolatelů, že režim povolené hornické činnosti – zajištění lomu Brniště v dobývacím prostoru Luhov zanikl v srpnu 2003 právní mocí a vykonatelností rozhodnutí OBÚ Liberec o povolení hornické činnosti, a proto ve svém zdůvodnění uvádí, že OBÚ Liberec v předmětném řízení o zajištění lomu zcela zásadním způsobem pochybil, když firmě GO Point povolil zajištění lomu aktualizací původního plánu zajištění lomu firmy Beron, protože takové řešení nemohlo v žádném případě přicházet v úvahu, mělo se vést zcela nové kompletní řízení. ČBÚ rovněž vytknul OBÚ Liberec, že pochybil, když v odůvodnění napadeného rozhodnutí uvedl, že odejmutím odkladného účinku odvolání proti napadenému rozhodnutí nabývá toto rozhodnutí právní moci. ČBÚ uvádí , že to skutečně není pravda – napadené rozhodnutí je tak pouze předběžně vykonatelné a právní moci může dosáhnout pouze až po vyřešení podaných odvolání odvolacím orgánem.


Ve svých odvoláních odpůrci těžby nemohli především souhlasit se záměrem těžaře, že v tzv. aktualizaci plánu zajištění lomu se bude provádět úprava svahů, dna lomu, úprava výsypek a odvalů. V této kapitole těžaře je v podstatě řečeno, že si těžař bude v dobývacím prostoru těžit kámen, v rámci zajištění lomu, a to pod záminkou bezpečnosti, stability apod. OBÚ Liberec s takovým záměrem těžaře souhlasil.